Het eenmalig gebruik van plastic gaat dit jaar in Thailand verboden worden

~EEN GAT IN DE LUCHT SPRINGEN~
(Ongeremd enthousiast zijn)

THAILAND:- Het plastic afval is nu overal in de omgeving te vinden: het drijft in rivieren, meren en oceanen.  Jaarlijks belandt er zo’n acht miljoen ton plastic in zee.  Uit een rapport van Ocean Conservancy uit 2017 bleek dat China, Indonesië, de Filippijnen, Thailand en Vietnam meer plastic in de oceanen gooien dan de rest van de wereld bij elkaar.  

Dat lijkt Thailand niet onberoerd en wil daar verandering in brengen. Het begin is gemaakt door het Department of National Park, Wildlife and Plant Conservation (DNP), dat in 2018 een verbod uitvaardigde om voedsel in wegwerpbare plastic of piepschuimverpakkingen naar alle Thaise nationale parken en dierentuinen mee te nemen, aangezien het afval in de parken wordt veroorzaakt door weekendtrippers werd een toenemend probleem.  

Ondertussen gebruiken steeds meer markten in het land borden om aan te geven dat eenmalige verpakkingen voor afhaalmaaltijden niet gewenst zijn.  Ook de strijd tegen plastic afval staat hoog op de agenda van de overheid.  

Onlangs is een decreet uitgevaardigd om producten voor eenmalig gebruik in het hele land te verbieden, zoals voedselcontainers, borden en bekers van schuim, maar ook plastic producten voor eenmalig gebruik zoals boodschappentassen, drinkbekers en rietjes.  Het zou eind dit jaar in werking moeten treden.  

Ook al is het verbod een grote stap in de goede richting, het valt nog te bezien hoe consequent het in de praktijk zal worden gevolgd.  Het verbod op plastic tassen in Thaise supermarkten en minimarkten dat op 1 januari 2020 van kracht is geworden, wordt nu door steeds meer retailers ondermijnd. 

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Thaiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!