Bij dit rommelige Thaise eethuisje in de kop van Noord-Holland eet je heerlijk krokante snacks, kruidige soepen en curry’s

DEN HELDER:- Op een bitterkoude, donkere avond is niets zo fijn als dromen dat je de boot kunt nemen naar een tropisch eiland. In Den Helder kan dat, bij het sympathieke eethuisje Sumalee’s Phuket.

De meeste mensen kennen Den Helder vooral als de plaats waar de boot naar Texel vertrekt. Ik weet natuurlijk niet hoe bruisend het er is op een zomerse vrijdagavond, maar op een ijskoude dinsdag in december lijkt het ook niet bepaald een plek om langer dan noodzakelijk te blijven hangen. In het centrum valt het grote aantal leegstaande winkelpanden op, en ook de straten zijn – op een enkele groep bibberende hangjongeren na – verlaten.

Maar uit een onopvallend zijstraatje naast Motorrijschool Valk waaien geuren de straat in die doen denken aan paradijselijker oorden. Hier zit Sumalee’s Phuket, een Thais eethuisje-met-afhaal. De Engelsen noemen dit soort piepkleine, door een echtpaar gerunde zaakjes ook wel treffend een mom-and-pop-shop, en dat past hier eigenlijk precies. Moeders runt de keuken, vaders doet de voorkant.

Knusse bedoening
Sumalee begon een paar jaar na haar verhuizing naar Nederland met het op braderieën en markten bereiden van pad thai, de geroerbakte rijstnoedels met garnalen, pinda’s en tamarinde die wel zo’n beetje gelden als Thailands nationale gerecht (zie kader). Vervolgens ging ze zelfgemaakte gefrituurde snacks verkopen, en uiteindelijk begon ze haar eigen restaurantje, vernoemd naar het Thaise eiland waar ze is geboren.

Haar echtgenoot, een joviale Hollander die Hardwin heet, doet de voorkant. Het zaakje is rommelig, een tikkeltje aftands, maar iedereen wordt met grote hartelijkheid ontvangen. Buurtgenoten komen curry’s en roerbakgerechten afhalen, mariniers en douaniers uit de nabijgelegen haven eten iets terwijl ze het voetbal en Instagram doorspreken, vaste gasten komen luidruchtig groetend binnen en weten ook al precies wat ze willen bestellen. 

Uit de keuken klinkt metalige Thaise muziek en het voortdurende geschraap in een wok: een knusse bedoening, al met al. ‘Als je niks wil drinken, dan hoeft dat niet hoor’, zegt Hardwin, ‘maar als je wel iets wil drinken, mag je het zelf pakken uit de koelkast daar.’ Er is cola, Singha-bier en ook wat Thaise frisjes.

Lees verder> https://www.volkskrant.nl/volkskrant-magazine/bij-dit-rommelige-thaise-eethuisje-met-afhaal-eet-je-heerlijk-krokante-snacks-kruidige-soepen-en-curry-s~b17abfe5/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!