Berooide buitenlanders in Thailand betalen hun ziekenhuisrekeningen NIET!

~VOOR NIETS GAAT DE ZON OP~
(Het enige ter wereld dat écht gratis is, is het opkomen van de zon)

THAILAND: Het land van de rijzende zon, Japan deelt het probleem van Thailand met de ziekenhuisschulden van buitenlanders. Vele medelanders waarschuwen hun landgenoten niet naar het buitenland te gaan als ze niet medisch verzekerd zijn.

Toch zijn de Thaise autoriteiten van oudsher ambivalent over het hele onderwerp, in ieder geval tot voor kort.  Met het streven van de premier Prayut om Thailand binnen vier maanden weer open te stellen, hoewel het vervelende virus nog steeds erg actief is, staan ​​de openstaande (niet betaalde)  ziekenhuisrekeningen van buitenlanders weer op de agenda.

De omvang van dit probleem is niet echt exact bekend, hoewel de Thaise minister van Volksgezondheid in 2019 zei dat het jaarlijks ongeveer 450 miljoen baht of ongeveer 15 miljoen dollar bedroeg.  Dit lijkt misschien veel, maar het is kippenvoer vergeleken met de 2 biljoen plus baht die internationale toeristen vóór de huidige lockdown hebben uitgegeven.  Bovendien werd lang (en nog steeds) aangenomen dat de particuliere ziekenhuissector in Thailand een verborgen premie op rekeningen van patiënten oplegt om de wanbetalers te compenseren.

Onbetaalde rekeningen bestaan natuurlijk niet alleen in Thailand, Yasio Sugiura, een ziekenhuisdirecteur in Tokio, zei dat 13 procent van de Japanse ziekenhuispatiënten buitenlanders waren.  De wanbetaling was zo erg geworden dat ziekenhuizen eigenlijk verzekeringen aangingen om hun verliezen te compenseren.  

Zuid-Korea heeft een eis gesteld dat buitenlanders die langer dan zes maanden blijven, premies moeten betalen aan de nationale ziektekostenverzekering.  

Dit zijn eigelijk ideeën die Thailand nader zou moeten onderzoeken.
De overgrote meerderheid van de bezoekers aan Thailand waren – en zullen dat altijd zijn – toeristen voor een kort verblijf: ongeveer de helft zijn Chinezen die zeer, zeer zelden verzekerd zijn.  Vorig jaar beweerde de Thaise minister van Toerisme en sport, dat er een heffing van 300 bah op alle aankomsten zou worden geheven, waarvan ongeveer 30 baht (US$1) voor onbetaalde ziekenhuisrekeningen.

Deze kleine stap, die overigens nog niet is uitgevoerd, is niet bedoeld om de massa een reisverzekering te bieden, maar was gewoon een slush-fonds waar ziekenhuizen in financiële moeilijkheden een beroep op konden doen.  Op dit moment hebben alle bezoekers van Thailand een Covid19 verzekering nodig, maar je kunt je voorstellen dat dit niet verplicht zal zijn voor volledig gevaccineerde toeristen als het land in de herfst opengaat.  De extra kosten en bureaucratie zouden een sterke belemmering zijn.

Discussie
Er is momenteel discussie over de ziektekostenverzekering voor expats.  Een of twee visumcategorieën moeten al een “algemene” medische verzekering bieden voor een klinische behandeling van ten minste 400.000 baht.  Het is vermeldenswaard dat dit een schamele bedrag is als een patiënt wordt geconfronteerd met een ingrijpende operatie, laat staan ​​een verblijf op de intensive care. 

Een apart probleem ontstaat als een bedrijf in eerste instantie een medische claim afwijst.  Er zijn geen cijfers voor Thailand, maar uit een onderzoek van Change Healthcare in Amerika bleek dat het weigeringspercentage door verzekeraars rond de 10 procent lag – stijgend naarmate de pandemie de mensheid blijft kwellen.  De belangrijkste redenen voor weigering waren het niet verkrijgen van een pre-autorisatie voor behandeling, reeds bestaande aandoeningen en het gebruik van ziekenhuizen die niet tot het bedrijfsnetwerk behoren.

Het Vachira Phuket-ziekenhuis heeft het zeer terechte punt gemaakt dat, aangezien Thailand zelf een vergrijzende samenleving wordt die meer medische zorg nodig heeft, het land het groeiende probleem van de schulden van buitenlanders slecht kan betalen.  Aangezien geen enkele buitenlander ooit met succes is vervolgd of op de zwarte lijst is gezet in Thailand wegens het niet betalen van een ziekenhuisrekening, kunnen de Thaise autoriteiten niet vertrouwen op onbestelbare bedreigingen.  

Medische verzekering is inderdaad “een goede zaak”.  Maar het is geen wondermiddel zonder een samenhangend en logisch totaalbeleid.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation  
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Tags:

Eén gedachte over “Berooide buitenlanders in Thailand betalen hun ziekenhuisrekeningen NIET!”

  1. ik vind als je op reis ga dat je goed moet verzekerd zijn . zo had ik in 2013 een hartaanval . in Cambodia en werd ik over gebracht naar Singapore en geopereerd en werd er goed verzorgd en met firstclass ✈en met dokter tot aan mijn deur in Belgie afgezet de kosten liepen op tot 38000 euro. vandaar dat het zo belangerijk is om een goede verzekering te nemen . zo dat je zelf niet een financiele kater er aan overhoud .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!