Bedrogen Thaise arbeiders vrijgelaten in Cambodja

Buriram:- Ruim 500 Thais die zijn bedrogen om illegaal in Cambodja te werken, zijn in december gered en een vrouw is gearresteerd in Buri Ram omdat ze mensen oplichtte met geld dat werd betaald om banen in Zuid-Korea te verkrijgen.

De nationale politiecommissaris Surachate Hakparn maakte gisteren bekend dat de Thaise autoriteiten hadden samengewerkt met Cambodjaanse functionarissen bij het redden van de arbeiders. Velen waren gedwongen te werken in de buurt van de grens met de provincie Trat en anderen in de townships Pursat, Koh Kong, Sihanoukville en Poipet in Cambodja.

Chinese investeerders in Cambodja waren verontrust door de actie van de Cambodjaanse wetshandhavers; ze kozen eieren voor hun geld en lieten de Thaise arbeiders vrij en dumpten ze voor hotels en restaurants.

Luitenant generaal Surachate, landelijk bekend onder zijn bijnaam “Big Joke” vertelde dat er tot nu toe 502 Thai uit Cambodja zijn teruggebracht .

Ongeveer 1.000 Thais zijn er gebleven als dwangarbeider en hebben hulp nodig. Hij waarschuwt werkzoekenden om voorzorgsmaatregelen te nemen en zich niet te laten misleiden door sms- en Facebook-berichten waarin ze worden uitgenodigd om te solliciteren naar banen met een maandsalaris van 20.000 tot 30.000 baht in Cambodja. Ze zouden eerst de berichten moeten verifiëren bij het ministerie van Werkgelegenheid.

In Buriram arresteerde de politie een vrouw die Jae Nam Oy heet. De verdachte, die momenteel vastzit in de provinciale rechtbank van Buriram, maakte naar verluidt deel uit van een bende die zich voordeed als arbeidsbemiddelingsbureaus. Ze lieten werkzoekenden 50.000 tot 110.000 baht betalen voor banen in Zuid-Korea.

Volgens de politie heeft de bende ongeveer 30 personen opgelicht en hen in totaal meer dan 2 miljoen baht afhandig gemaakt. De werkzoekenden kwamen erachter dat ze waren opgelicht toen ze tegen betaling moesten wachten in een hotel in Bangkok, maar na een maand hadden ze nog niets gehoord.

‘Een persoon die zich voordeed als een werkbemiddelaar overtuigde mijn man en ik om in Korea te gaan werken‘, vertelt Srinual Thamthura, één van de slachtoffers. ‘Die persoon zei dat als we daar voor een lange periode zouden werken, we hoge maandinkomens zouden krijgen, tot wel 50.000 baht. 

Mijn man en ik betaalden 110.000 baht aan vergoedingen, maar uiteindelijk konden we niet naar Korea vliegen. Hij kwam uit ons dorp. We voelen ons besodemieterd omdat we die persoon goed kenden, en nu hebben we torenhoge schulden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Surachai Piraksa 
Content: Dick van der Lugt
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!