Basale tyrannosauroïde tanden in Kalasin (Noordoost-Thailand) gevonden

KALASIN:- Khun Wongwech Chowchuvech, onderzoeker aan de Kasetsart universiteit ontdekte in Phu Noi, in de provincie Kalasin de gefossiliseerde tanden van een basale tyrannosauroïde, en markeerde daarmee een belangrijke paleontologische vondst in Zuidoost-Azië.

De ontdekking, die tot stand kwam onder leiding van assistent-professor Chatchalerm Ketwetsuriya, onderzoeker Sita Manitkoon van de Mahasarakham Universiteit en directeur van het Sirindhorn Museum Phornphen Chanthasit, werpt licht op de prehistorische biodiversiteit in de regio.

Analyse van de tanden bevestigde dat ze tot een Basale Tyrannosauroïde behoren, een familielid van de bekende vleesetende Tyrannosaurus Rex. Deze ontdekking staat in contrast met de eerder opgegraven Metriacanthosauridae-tanden uit hetzelfde gebied, zei een woordvoerder van het team.

“De basale tyrannosauroid-tanden vertoonden twee verschillende tandheelkundige kenmerken: laterale tanden met mesiolinguale gedraaide mesiale carinae die zich uitstrekten boven de cervixlijn en een gevlochten glazuuroppervlaktetextuur.”

Verder onderzoek suggereerde dat de basale tyrannosauroid in Phu Noi nauw verwant is aan de Guanlong wucaii uit het Jura-tijdperk en de Proceratosaurus bradleyi. Deze bevinding benadrukt de rijke paleo-ecologische omgeving van de lagere Phu Kradung in die periode, wat de eerste keer was dat een basale tyrannosauroïde in Zuidoost-Azië voorkwam, zo meldde een Thaise krant.

Olleke Bolleke in de Isaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!