BANKPROBLEMEN IN BELGIË?

~JE KRIJGT EEN PARAPLU ALS DE ZON SCHIJNT, MAAR ALS HET REGENT HALEN ZE ‘M WEG~
(Tegeltjes wijsheid in de bancaire wereld)

Beste vrienden,

PATTAYA:- Deze week hoorde ik verontrustend nieuws over bankproblemen met Belgiê. Wanneer je domicilie hier in Thailand staat, zou het niet meer mogelijk zijn om een bankrekening in België te hebben. Dit zou een Europese richtlijn zijn.

Ik hoorde dat er woensdag drie of vier Belgen een bericht kregen van hun Argenta bank in België dat ze hun rekeningen leeg moesten maken tegen een bepaalde datum.

Gisteren hoorde ik van een lid van de club dat zijn rekening bij de ING plots geblokkeerd was. Hij nam contact op met de bank en die zeiden dat ze daarover een brief verstuurd hadden, een brief die hij hier nooit ontvangen heeft (we weten dat het weken, soms maanden kan duren vooraleer een brief uit België hier arriveert).

Hij nam contact op met de ING maar ze waren kortaf en onverbiddellijk: rekening geblokkeerd. Hij kon documenten opsturen met een rekeningnummer van een ander bank waar ze zijn saldo zouden overmaken. Het strafste is dat ze telefonisch geen reden konden/wilden geven waarom zijn rekening geblokkeerd is. Wanneer hij die bank via mail probeerde te bereiken kreeg hij een mail teruggestuurd met de melding dat ze overbelast waren en dat hij hen niet moest proberen te contacteren noch per mail noch per telefoon. En zeggen dat die persoon al tientallen jaren een heel goede klant bij ING was !

Gisteren heb ik zelf gebeld eerst met mijn Argenta bank, om te weten wat er aan de hand was. Men kon toen niet direct veel info geven, maar later kreeg ik volgend bericht:

De rekeningen zouden inderdaad afgesloten worden maar klant heeft nog 2 maand tijd om een regeling te vinden ; er worden geen uitzonderingen toegestaan.

De fiscale produkten zoals pensioenspaarrekening en/of argenta flexx (lange termijnsparen) blijven geblokkeerd tot aan pensioengerechtigde leeftijd en komen dan vrij zonder fiscale boete. Van zodra je de brief ontvangen hebt moet je dus trachten bij de concurrentie in de EU zone een andere rekening open doen.

Verder hebben we hieromtrent nog niet veel info ontvangen…

Gisteren dan belde ik ook naar mijn KBC-bank in België, de bediende daar bleek niet op de hoogte te zijn van deze problematiek maar beloofde me te mailen wanneer hij daar nieuws over had (ik wacht af).

In deze bank heb ik nog een kluis, maar mocht mijn rekening daar ook geblokkeerd worden, wat dan met de kluis? Want zonder rekening kun je geen kluis hebben.

Naar België vliegen zit er nu niet in vanwege covid en quarantaine problemen, ik wacht dus af.

Op de Argenta rekening wordt ook mijn pensioen gestort, nog een probleem. Ik kan bij de pensioendienst vragen om mijn pensioen op een Thaise bank te storten.

Maar dan zit je verveeld met de schommelende geldkoers, de maandelijkse stortingen houden daar geen rekening mee.

En ik vraag me ook af wat de kosten zouden zijn voor een transfer van mijn pensioen naar Thailand, bij sommige banken zijn die kosten heel hoog.

Bijkomende problemen: wat als je nog betalingen in euros in België hebt, bv. i.v.m. een rechtszaak in België. Wat als je op verlof terug naar België gaat en je hebt enkel Thai bahts….

Al in november en december 2017 gaf ik presentaties over transferwise, een online organisatie waarmee je goedkoop en snel geld kunt overmaken van je Belgische rekening naar een Thaise rekening hier, met een heel goede koers. Veel van onze leden gebruiken al jaren deze dienst voor hun transfers. Ondertussen is de naam gewijzigd naar Wise (zie Wise.com)

Nu blijkt dat je Wise ook kunt gebruiken als bank met zelfs een debet card die je toegestuurd wordt (zie info van het internet hieronder).

Can I use wise as a bank account?

The Wise Multi-Currency Account was launched in 2017 to allow people to hold bank accounts in multiple currencies. With our account we are given bank detailsfor British, US, European, Australian, and New Zealand bank accounts which means we can receive money into them in the local currency (dollars or euros etc.)

Can you get a debit card with TransferWise?

Order your Wise card.

To order your card, click on the Debit card tab of the website or the Account tab in the app, and you‘ll see an option to order the cardWe‘ll check personal details like your name and address. … We also need to verify your account . Once everything looks right, we‘ll ship the new card to you.

Deze mogelijkheid heb ik zelf nog niet gebruikt maar kan misschien een voordelig alternatief zijn om je pensioen te laten op storten. Wordt vervolgd….

Ik zou aanraden, als je domicilie hier staat en je hebt nog een bankrekening in België, je bank te contacteren zodat je plots niet voor de onaangename verrassing van een geblokkeerde rekening komt te staan (vandaar deze snelle mail).

Vriendelijke groeten
Donaat Vernieuwe
(Vlaamse club Pattaya)

8 gedachten aan “BANKPROBLEMEN IN BELGIË?”

 1. mijn vrouw heeft vandaag ook een brief ontvangen van ING.
  geen uitleg,maar wel sluiting van de rekening binnen 2 maand

 2. Naar België vliegen zit er nu niet in vanwege covid en quarantaine problemen, ik wacht dus af.???????
  Hoezo wacht dus af!!! gaan er geen vliegtuigen meer naar Belgenland en is er Quarantaine problemen daar of je wilt niet hier in Quarantine en nu is hier in Thailand problemen met Covid19.

 3. ? Wie bent U ? Men kan tot op vandaag bv niet naar Duitsland vanuit België zonder covid negatief test, zelf al ben je gefascineerd, het telt niet… Dus laten we dan maar eens nagaan of je van Thailand naar België mag… Dus dat die mens vast zit is toch wel logisch… Dan maar zwijgen over al de kosten dei dit met zich meebrengt enz… quarantaine enz… Nou ja wij hebben nu ook zo’n probleem met adres wijziging bij Bpost Bank… ze willen gewoon niet aanvaarden dat de persoon in ’t buitenland zit en gewoon zijn domiciel (wettelijk) adres wenst te wijzigen, wij als familie vroegen geen details over de rekening enz… (privacy) maar gaven mits documenten van het register door dat zijn adres gewijzigd moet worden, ze willen dit niet aanvaarden, moet persoonlijk komen (???) , maar hij kan dat dus niet, zit in het buitenland en COVID… ze sturen nu wel al zijn zaken + nieuwe bankkaart naar het oude adres (privacy ??????) en niet op het adres waar hij in België geregistreerd staat ! DOMICIEL IN BELGIE !!!! bij familie (zus)… Ment neemt officiële documenten NIET aan ? Uittreksel bevolkingsregister ??????? HOE IS HET MOGELIJK

 4. even iets rechtzetten.in de brief die mijn vrouw van ING heeft gekregen,staat dat er infornatie
  gevraagt word in verband met haar rekening bij ing.om welke info zij vragen word niet vermeld.
  wel staat er mailadres in waar men bijkomende inlichtingen kan vragen.
  HET IS ALLEEN WANNEER MEN DE GEVRAAGDE INLICHTINGEN NIET GEEFT MEN GESCHRAPT WORDT.
  dus geen paniekzaaien dat alle rekeningen worden geschrapt.
  ing speelt wel kort op de bal,vorig jaar heeft heeft zij deze brief gekregen.waarom nu terug is een groot vraagteken

 5. Ik heb eergisteren, 28 juni, contact genomen met ARGENTA en die weten van niets. Voor hen kan je nog steeds een rekening bij hen hebben met een buitenlandse domicilie. Alleen buiten de Eurozone kunnen er geen overschrijvingen meer gebeuren.

 6. Pingback: 1obviously

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!