Bangkok keert terug naar de smog top 10 van de meest vervuilde steden ter wereld, nu PM2,5 niveau stijgt

THAILAND:- De Bangkok staat op het moment in de top 10 van meest vervuilde steden ter wereld, dit nadat het niveau van schadelijk PM2,5-stof steeg tot 48 microgram per kubieke meter (μg/m3).

IQAir, een website die wereldwijd gegevens over de luchtkwaliteit verzamelt, plaatste de Thaise hoofdstad op de 10e plaats op de lijst van mondiale vervuiling.

Hoewel de PM2,5-niveaus in andere delen van het land op een veilig niveau blijven, zijn ze in de meeste delen van Bangkok boven de veiligheidsdrempel van 37,5 μg/m3 gestegen, zo meldde de afdeling luchtvervuiling (PCD).

De niveaus in Bangkok en de buitenwijken variëren van 24,6 tot 55,7 µg/m³. De meeste gebieden ervaren een luchtkwaliteit die de gezondheid begint te beïnvloeden, aldus de PCD.

Het waarschuwde dat stilstaande lucht tot 28 oktober tot hoge PM2,5-concentraties in de hoofdstad zou leiden.

De huidige stijging van PM2,5 markeert de terugkeer van seizoensvervuiling, omdat het fijne stof zich verzamelt in stilstaande lucht te midden van hogedrukweersomstandigheden.

Het gemeentebestuur van de hoofdstad adviseerde mensen in gebieden met veel vervuiling om buitenactiviteiten te verminderen en indien nodig beschermende maskers te dragen. Iedereen die gezondheidsklachten ervaart zoals hoesten, moeite met ademhalen, oogirritatie, benauwd gevoel op de borst, hoofdpijn, abnormale hartslag, misselijkheid of vermoeidheid, wordt geadviseerd een arts te raadplegen.

Het PCD rapporteerde ook een stijging van het PM2,5-niveau in andere delen van het land:
* Noordelijke regio: niveaus variëren van 6,0 tot 29,6 µg/m³.
* Noordoostelijke regio: 22,7 tot 45,2 µg/m³.
* Centrale en westelijke regio’s: overschrijding van de norm in één gebied, met niveaus variërend van 19,1 tot 41,0 µg/m³.
* Oostelijke regio: 13,5 tot 35,6 µg/m³.
* Zuidelijke regio: lage niveaus variërend van 4,9 tot 15,1 µg/m³.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!