~WEE DE WOLF DIE IN EEN KWAAD GERUCHT STAAT~
(Als je je goede naam verlIest is die haast niet terug te winnen)
AMERIKA:- In Atlanta zijn acht mensen doodgeschoten, onder wie zeker vier Koreanen. Hoewel de dader seksuele motieven zou hebben gehad, legt het bloedbad de focus ook op het fors gestegen geweld tegen Aziatische Amerikanen in coronatijden.
De voorsteden van Atlanta, een metropool in de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia, werden dinsdagnacht opgeschrikt door drie schietpartijen. In een tijdbestek van een uur werd het vuur geopend in enkele massagesalons die kilometers van elkaar verwijderd zijn. Er vielen acht doden. Vermoedelijk ging het telkens om dezelfde schutter, de 21-jarige Robert Aaron Long, die 250 kilometer verderop gearresteerd werd.
Longs motief was naar eigen zeggen ‘seksueel’ – zeven van de acht slachtoffers waren vrouwen – en niet raciaal. Zes slachtoffers waren Aziatische Amerikanen, onder wie vier van Koreaanse afkomst. De lokale politie acht het echter nog te vroeg om raciale motieven uit te sluiten. Sowieso plaatst het drama in Atlanta de focus op het geweld tegen Aziaten in de Verenigde Staten het afgelopen jaar wel degelijk fors is toegenomen.
‘Chinees virus’
Daarbij wordt de link gelegd met de coronacrisis, die begon in de Chinese stad Wuhan. De voormalige president Donald Trump sprak geregeld over het ‘Chinese virus’, of zelfs de ‘kung flu’, waarbij hij de ongefundeerde claim uitte dat Peking het virus opzettelijk had ontwikkeld en verspreid. De escalerende handelsoorlog met China, waarbij politiek rechts en links het verlies van miljoenen Amerikaanse jobs steeds meer wijten aan oneerlijke Chinese praktijken, zou volgens experts bijdragen aan het toenemende anti-Aziatische sentiment.
Uit onderzoek aan de universiteit van Californië blijkt dat het aantal haatmisdrijven tegen Aziatische Amerikanen met 149 procent toenam, terwijl het totale aantal afnam.
De federale politiedienst FBI publiceert dit najaar zijn misdaadrapport over 2020. Maar uit een recent onderzoek van de universiteit van California blijkt dat het aantal haatmisdrijven tegen Aziatische Amerikanen vorig jaar met 149 procent toenam in ’s lands grootste 16 steden, terwijl het totale aantal net afnam met 7 procent. Vooral in New York was de toename met 833 procent zeer groot.
Kleren in brand
De burgerrechtenbeweging Stop AAPI Hate registreerde tussen 19 maart vorig jaar, bij het begin van de coronacrisis, en eind februari 3.795 incidenten waarbij Aziatische Amerikanen het slachtoffer waren. In 68 procent van de gevallen ging het om verbale agressie en racistische uitlatingen. Ruim 7 procent van de slachtoffers werd bespuwd of opzettelijk in het gezicht gehoest. 11 procent van de incidenten betrof regelrecht fysiek geweld.
Vorige maand overleed een 84-jarige Thaise man in de Californische stad San Francisco toen een tiener hem zonder reden hardhandig tegen de grond duwde. In de New Yorkse metro werd een 61-jarige Filipijnse man zomaar in het gezicht gesneden met een breekmes. En vorige zomer overleefde een 89-jarige Chinese vrouw in New York ternauwernood een aanval door onbekenden, toen ze haar omver duwden en haar kleren in brand trachtten te steken.
De kwaadaardige haatmisdrijven tegen Aziatische Amerikanen zijn on-Amerikaans en eenvoudigweg fout.
Trumps opvolger Joe Biden benoemde de zorgwekkende tendens vorige week expliciet, en veroordeelde ‘de kwaadaardige haatmisdrijven tegen Aziatische Amerikanen, die aangevallen werden, ten onrechte de schuld krijgen en als zondebok bestempeld worden’.
Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Reuters
Content: Jan van Hessche
Bron: destijds.be
Mijn Thaise vrouw is erg pro USA, lijkt haar een heerlijk land om te wonen, maar dit is natuurlijk ff schrikken. Een buurvrouw in dit dorp heeft er 3 maanden gewerkt en vertelde dat zij regelmatig werd uitgescholden voor Chinees en rot op met je Covid.