Rundvleessoep 40 jaar gestoofd in dezelfde pot wint ‘Essence of Asia’ award

~HIJ KAN EEN POTJE BIJ HEN BREKEN~
(Van hem wordt veel getolereerd)

Een man die al vier decennia een rundvleesstoofpot in dezelfde pan kookt, was de enige Thaise streetfood verkoper die gisteren werd geëerd met een inaugurele ‘Essence of Asia’ prijs van een mondiale restaurant-ranker.

Verscholen in een dubbel winkelpand in het Ekkamai-gebied in Bangkok, werd Wattana Panich genoemd in de debuutversie van een overzicht van eetgelegenheden die de varieteit in de gastronomie van de regio onderstrepen.

De lijst werd samengesteld door hetzelfde Italiaanse flessenwaterbedrijf die bekend staan om hun bekende “50 Best” lijsten.

In de aanloop naar de negende editie van wat voorheen ‘San Pellegrino Asia’s 50 Best Restaurants’ was (nu alleen Asia’s 50 Best Restaurants), is de lijst ook bedoeld om diegenen te erkennen die “inheemse keukens opnieuw uitvinden en eeuwenoude recepten nieuw leven inblazen, allemaal terwijl ze een sleutelrol spelen binnen hun gemeenschappen”.

En zo kwamen ze terecht bij Wattana Panich waar drie generaties lang ontelbare kommen runderstoofpot en rundernoedelsoep uit dezelfde stoofpot werden geserveerd. Nattapong Kaweeantawong gaat nu verder met de erfenis van het familiebedrijf en het geheime recept van hun bouillon – een mix van steranijs, knoflook, zwarte peper, korianderwortel, kaneel en meer.

Afgezien van Wattana Panich, de enige streetfood verkoper die werd bekroond, zijn er andere winnende eetgelegenheden, zoals Isaan-stijl diner ‘100 Mahaseth’ en vegetarische delicatessenwinkel ‘Barefood Bangkok’, die vooral bekend staat om zijn hoogwaardige veganistische kazen.

Een andere uitbater in een eeuwenoud gebouw in het Nang Loeng-gebied, ‘Na Cafe’, werd erkend vanwege zijn kunst, ontwerp, voedsel en hun zero-waste-programma. Maar ook het ‘Waste Not Café’, waar alles draait om beperking en hergebruik van afval kreeg een hoge waardering.

De rest van Thailand werd niet buiten beschouwing gelaten.

‘Locus Native Food Lab’, een voortreffelijk dinerrestaurant in Chiang Rai, werd erkend om zijn proeverijmenu met meerdere gangen dat gebruikmaakt van lokale ingrediënten, en een eigentijdse benadering van ieder gerecht heeft.

Verder naar het noordoosten ligt ‘Samuay & Sons’ in Udon Thani, waar Chef ‘Num Weerawat Triyasenawat’ nauw samenwerkt met lokale boeren om de hedendaagse Isaan-keuken te creëren. Weerawat organiseert ook workshops om boeren te helpen hun werk te promoten en de inheemse wijsheid en tradities te behouden.

De eerste winnaars van de ‘Essence of Asia’ benoemingen bestaan uit vestigingen in 20 landen in Azië, van Cambodja en Vietnam tot Japan, Pakistan en Bangladesh.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Vertaling: De Kleine Beer
Illustraties: Coconuts.com
Bron: Coconuts.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!