Australische man en Thaise vrouw hebben de doodstraf in Thailand ontlopen door inmenging van politici

BANGKOK:- Een vrijgekomen Australische man en zijn Thaise vrouw, die in Thailand vier jaar gevangenisstraf haddeb gekregen voor een misdaad waarvan ze zeggen deze niet te hebben begaan, hebben aan de pers laten weten dat een 15 kantjes tellende brief van politici in Australië de reden is dat ze de doodstraf hebben ontlopen. De Australiër werd in 2018 veroordeeld voor de handel in een halve ton crystal meth.  

Mr. Luke Cook, zijn vrouw Kanyarat Wechapitak en de Amerikaan Tyler Gerard werden in 2017 gearresteerd nadat de Thaise politie beweerde dat Mr. Cook $ 10 miljoen aan de Hell’s Angels had betaald voor het afleveren van 1.000 pond methamfetamine (ook wel “Ice” genoemd) op zijn jacht in 2015. Het was de bedoeling dat de drugs met zijn jacht van Thailand naar Australië zou worden. Alle drie werden in 2018 tot de doodstraf veroordeeld.

De Thaise politie zei dat Cook, Kanyarat en Gerard een halve ton drugs van een Chinese trawler hadden verzameld voordat ze in paniek raakten en ze in Thaise wateren gooiden toen een patrouille boot van de Koninklijke Thaise Marine naderde.

In 2017 spoelde 50,4 kilo ijs aan nabij de marinebasis in Sattahip, Chon Buri.  De politie beweerde ook dat Mr. Cook een Hells Angel was en beschuldigde hem van handelen namens Hells Angel lid, Wayne Schneider, die in 2015 door andere bendeleden in Pattaya werd vermoord.

Mr. Cook gaf toe dat Antonio Bagnato — die werd beschuldigd van de moord op Schneider —  naar de Cambodjaanse grens was gereden om de Thaise autoriteiten te ontvluchten.  Cook zei echter dat hij gedwongen was deze reis te maken en Schneider niet eens kende.  Cook heeft altijd ontkend een Hells Angel te zijn.  

Cook en Kanyarat dienden in 2021 een definitief beroep in tegen hun doodvonnis bij het Hooggerechtshof, dat onafhankelijk van Cook werd opgesteld door de Melbourne-rechtengroep Capital Punishment Justice Project.  Het beroep wees op tal van hiaten in het bewijsmateriaal door de Thaise politie en schendingen van internationaal recht in het onderzoek.

De groep kreeg liberale senator Dean Smith en toenmalig parlementslid Chris Hayes uit New South Wales zover om de oproep van 15 pagina’s te ondertekenen.  De groep vroeg de Thaise rechtbank om de getuigenis van de 38-jarige Australiër Douglas Shoebridge, die zei dat Cook de misdaad bekende, af te wijzen.  Douglas Shoebridge vertelde de rechtbank dat Cook hem had ingehuurd als duiker om drie reizen te maken op zoek naar goud dat voor de kust was gezonken.  Bij de derde mislukte duik bekende Cook volgens Shoebridge dat hij niet echt op zoek was naar goud, maar naar de drugs die hij overboord had gegooid.

Douglas Shoebridge

Uiteindelijk oordeelde de rechtbank dat Shoebridgede “geen geloofwaardige getuige” was.  De rechtbank zei: “De getuigenissen die hij heeft afgelegd zijn niet geloofwaardig en kunnen niet door de rechtbank worden aanvaard.  Na vier jaar achter de tralies in Thailand werden Cook, Kanyarat en Gerard afgelopen september door het Hooggerechtshof vrijgesproken van hun misdaden en vrijgelaten.  De vader van twee kinderen Cook vertelde de West-Australiër: “Het is waarschijnlijk dat ik nog steeds in de dodencel in Thailand zou zitten als ik niet de steun had van de Australische anti-doodstraf-parlementariërs en ook niet van het Capital Punishment Justice Project.”

Nu wonen Cook en Kanyarat in Mandurah, een kustplaats ten zuiden van Perth, waar ze boten verkopen.  Cook wil de twee politici bedanken die hem volgens hem van de doodstraf hebben gered.  Hij zegt dat de politici de Thaise rechtbank hebben overtuigd om het beroep serieus te nemen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Thaiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!