Arrestatie Aziatische ‘El Chapo’ in Thailand drijft syndicaat verder in het nauw

~IN ROOK OPGAAN~
(In het niets verdwijnen)

BANGKOK:- De tweede grote drugsbaron met de bijnaam ‘Sam Gor’, leider van een van de grootste drugssyndicaten ter wereld, is gearresteerd, meldde een Thaise narcotica-functionaris.

Na nauwe internationale samenwerking tussen diverse overheden begint het beruchte drugssyndicaat ‘Sam Gor’ steeds meer in het nauw te geraken. Het syndicaat domineert de drugshandel in de regio waar naar vermoedt jaarlijks een bedrag van 70 miljard dollar in omgaat.

De arrestatie in oktober van de inwoner van Hong Kong, Lee Chung Chak, in Bangkok (opmerking: de arrestatie schijnt pas recent naar buiten te zijn gebracht) ging vooraf aan de spraakmakende arrestatie van van Tse Chi Lop in Nederland, Amsterdam, januari 2021 . Tse Chi Lop is een in China geboren Canadees staatsburger. De politie vermoedt dat Tse de absolute leider is van het syndicaat, ook wel ‘The Company’ genoemd.

Lee, 65, is een voormalig gevangenisgenoot van Tse die ervan verdacht wordt al vier decennia lang betrokken te zijn bij drugshandel. In een document van de Australische federale politie (AFP) uit 2018, beoordeeld door Reuters, werd Lee beschreven als een “senior projectmanager die verantwoordelijk is voor grote operaties rond de smokkel in grensgebieden”.

De twee arrestaties op verschillende continenten binnen drie maanden vloeien voort uit een decennium lang onderzoek door de AFP, die ook de leiding heeft over de multinationale Operatie ‘Kungur-taskforce’ die zich op bestrijding het syndicaat richt.

Het komt zelden voor dat verdachte senioren uit de drugshandel worden gearresteerd en met succes worden vervolgd in de regio Zuidoost-Azië.

“De verdachte werd op 1 oktober gearresteerd door de Thaise politie voor handel in verdovende middelen op basis van een arrestatiebevel uitgevaardigd door een Thaise rechtbank, dat volgde op een uitleveringsverzoek van de Australische autoriteiten”, vertelde luitenant-generaal Montri Yimyaem, hoofd van het Thaise bureau voor de bestrijding van verdovende middelen, aan Reuters.

“De uitlevering is momenteel in behandeling bij de rechtbank.”

LEE EN TSE CONCURRENTEN ÉN RIVALEN

In de afgelopen jaren is Lee naar voren gekomen als een rivaal van de Canadees-Chinese ‘drugskingpin’, en als een belangrijke speler in de drugshandel in de regio, volgens twee onderzoekers die met Reuters spraken.

“We hebben begrepen dat hij is uitgegroeid tot een gelijkwaardige of zelfs nog grotere speler in de drugshandel”, zei een van de onderzoekers. “Zijn arrestatie is op zichzelf al heel waardevol.”

De Thaise autoriteiten namen een laptop en meerdere telefoons in beslag na doorzoeking van Lee’s serviceappartement in een chique wijk in Bangkok, en wat gezien werd als een potentiële schat aan inlichtingen, aldus Reuters. Een derde ambtenaar voegde toe dat er ook beslag werd gelegd documenten en contant geld in verschillende coupures.

Lee gaat in beroep tegen de uitlevering aan Australië de gepland staat in november, zei een bron bij het Thaise ministerie van Justitie.

Tse zit momenteel in de gevangenis in Nederland, waar de rechtbank nog uitspraak moet doen over uitlevering aan Australië.

Lee kon niet worden bereikt in de gevangenis, noch kon de naam van zijn advocaat door Reuters worden bevestigd. Een advocaat van Tse weigerde commentaar te geven evenals een AFP-mediafunctionaris.

Het onderzoek naar de vermeende rol van Tse – wiens bijnaam ‘Sam Gor’ is, of ‘Brother Number Three’ in het Kantonees – als leider van het syndicaat en zijn overigen activiteiten, werd in 2019 onthuld door Reuters.

The United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) heeft geschat dat het syndicaat als geheel in 2018 tot $ 17 miljard verdiende door de handel in methamfetamine in Zuidoost-Azië. De UNODC-vertegenwoordiger voor Zuidoost-Azië en de Pacific, Jeremy Douglas, vergeleek Tse met de beruchte Latijns-Amerikaanse kartelbaas Joaquin “El Chapo” Guzman.

“De politie vermoedt dat de misdaadgroep onder andere heroïne, ketamine, cocaïne en MDMA (ecstasy) verhandelt.”

DRUGS VETERANEN

Tse en Lee waren de hoofdpersonen in meerdere uitleveringsverzoeken van de AFP aan juridische instanties over de hele wereld. Ze zullen naar verwachting worden aangeklaagd in verband met het importeren van illegale drugs tien jaar geleden.

De twee mannen leverden drugs aan een in Melbourne gevestigde drugsring en werden betrapt door onderschepte transporten die de leider van de ring, Suky Lieu, organiseerde. In het vonnis van een rechter die Lieu’s poging om zijn gevangenisstraf te verminderen afkeurde, zei hij dat Lieu een kleine Aziatische supermarkt bezat en regelmatig contact had met zijn in Hongkong gevestigde drugsleveranciers, waarbij hij wel 60 telefoons en simkaarten gebruikte en in code sprak. Volgens het vonnis was Lieu de leider van de drugsring. Tse en Lee werden niet genoemd in het vonnis.

De twee onderzoekers vertelden Reuters dat Lee in de jaren tachtig in Sydney was gearresteerd, naar verluidt als manager van heroïnekoeriers maar kwam nooit voor de rechter omdat een kroongetuige stierf. Reuters kon dit niet onafhankelijk bevestigen.

Lee werd in 1998 veroordeeld tot 140 maanden gevangenisstraf wegens zijn “toezichthoudende rol” in een samenwerkingsverband om heroïne naar de Verenigde Staten te importeren, zo blijkt uit de aanklachten van de federale rechtbank. Lee – door Thailand uitgeleverd om de aangeklaagt te worden – bracht tijd door in de gevangenis van Elkton in Ohio, terwijl Tse daar ook gevangen zat.

Tse werd veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens een poging om heroïne naar de Verenigde Staten te importeren. De twee werden binnen een maand na elkaar vrijgelaten uit Elkton nadat ze hun straf hadden uitgezeten, blijkt na inzage in dossiers van het Amerikaanse ‘Bureau of Prisons’.

De politie vermoedt dat Lee later een sleutelrol speelde voor het syndicaat, dat toezicht hield op de exploitanten van drugslaboratoria in de staat Shan in het noorden van Myanmar. Lee reisde daar regelmatig naartoe. De staat Shan, die grotendeels wordt gecontroleerd door etnische gewapende groepen, is al tientallen jaren het epicentrum van de productie van drugs in de ‘Gouden Driehoek’ van Zuidoost-Azië.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Thai Visa The Nation
Vertaling: De Kleine Beer
Bron: Thai Visa The Nation

Eén gedachte over “Arrestatie Aziatische ‘El Chapo’ in Thailand drijft syndicaat verder in het nauw”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!