Arbeiders in de Thaise visserij hebben maandelijks loon nodig

THAILAND:- Oxfam in Thailand roept werkgevers in de visserij op om hun werknemers een maandloon te geven om hun kwaliteit van leven tijdens de Covid-19-pandemie te waarborgen.

Khun Chakchai Comthongdee, de campagnecoördinator van Oxfam, zei dat, aangezien de meeste arbeiders in de visserijsector een dagloon krijgen, velen op hun vrije dagen geen inkomen hebben.

Terwijl de arbeiders verzekerd zijn van een minimumloon zoals gespecificeerd door de wet, zei Chakchai dat ze maandelijks betaald zouden moeten worden, wat de arbeiders in staat zou stellen vooruit te plannen en hun kwaliteit van leven zou verbeteren.

Het gebrek aan een maandloon, zei hij, heeft het voor veel arbeiders bijna onmogelijk gemaakt om goed voedsel en medicijnen te betalen.

“Ze hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, terwijl hun werkgevers, grote producenten van zeevruchten, elk jaar miljarden over hun rug verdienen”, zei hij.

De Covid-19-pandemie heeft de situatie verergerd, omdat veel bedrijven werden gedwongen om te voorkomen dat hun boten de zee op gingen, of zelfs hun activiteiten volledig moesten stopzetten, waardoor de arbeiders geen inkomen meer hadden, zei hij.

Khun Chakchai deed deze oproep tijdens een live online seminar getiteld “Het harde leven van vissersarbeiders tijdens Covid-19”, georganiseerd door The Reporter-groep op Facebook.

Khun Suthasinee Kaewleklai, van het Migrant Workers Rights Network, zei dat de overdracht van Covid-19 vaak onvermijdelijk is dat werknemers in de industrie dicht bij elkaar moeten blijven om de workflow te behouden.

Het ontbreken van een maandloon ontmoedigde ook risicovolle en besmette werknemers om zichzelf in quarantaine te plaatsen op een veilige locatie, aangezien werknemers in isolatie geen enkel inkomen zullen hebben.

Alleen werknemers die in het socialezekerheidsstelsel zijn geregistreerd, worden beschermd door de staat, die in dergelijke omstandigheden gedurende 90 dagen 50% van hun inkomen zou garanderen.  Degenen die niet in het systeem zitten, kunnen echter niets van hun werkgevers vragen, ondanks de wet die hen recht geeft op betaald ziekteverlof.

Khun Suthasinee zei dat ze het eens is met de roep om een ​​maandloon, aangezien dagelijkse uitbetalingen onvoldoende blijken te zijn voor werknemers, zelfs onder normale omstandigheden.  Velen zijn gedwongen leningen af ​​te sluiten, zowel van legale als illegale geldschieters, om tijdens de pandemie de eindjes aan elkaar te knopen, nadat ze hun inkomen hadden verloren als gevolg van virusbeperkingen, zei ze.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 

Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!