Amnesty-onderzoek: politie in Thailand gebruikt stelselmatig geweld en schadelijke chemische stoffen tegen demonstranten

~DAT VERDIENT GÉÉN SCHOONHEIDSPRIJS~
(Iets dat voor verbetering in vatbaar is)

BANGKOK:- De Thaise autoriteiten gebruiken herhaaldelijk gewelddadige tactieken om de opkomende protestbeweging van jongeren de kop in te drukken. Demonstranten worden geslagen, door waterkannonen met chemicaliën bestookt en van dichtbij beschoten met rubberkogels. 

Dat staat in het vandaag verschenen Amnesty-rapport My face burned as if on fire.

Het rapport biedt uitgebreide documentatie en een analyse van de protesten die het afgelopen jaar in Thailand plaatsvonden. Het schetst een gedetailleerd beeld van het buitensporige en onwettige gebruik van geweld tegen grotendeels vreedzame demonstranten.

De verslagen van Amnesty’s waarnemers ter plaatse worden bevestigd door interviews met tientallen slachtoffers en ooggetuigen. Amnesty’s Crisis Evidence Lab heeft ook 87 video’s geverifieerd waarop het gewelddadige politieoptreden is te zien.

‘Terwijl de protesten in de loop van het jaar in omvang toenamen, faalden de Thaise autoriteiten er volledig in om de situatie te de-escaleren en brachten ze grote aantallen mensen in gevaar, onder wie kinderen’, zegt Emerlynne Gil van Amnesty International.

Verschillende getuigenissen benadrukken het overmatige gebruik van irriterende chemische stoffen, waaronder traangas. Slachtoffers melden dat ze verwondingen opliepen, zoals ernstige brandwonden en neusbloedingen. Ook beschrijven ze veel gevaarlijke incidenten waarbij de politie hogedrukwaterkanonnen op de hoofden van mensen richt en het afvuren van rubberkogels in de menigte.

LEES VERDER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!