Als gevolg van de crisis in de kosten van levensonderhoud in Thailand blijft de prijs van eieren stijgen

THAILAND:- Boerderijen in verschillende provincies hebben dit weekend de prijs van eieren verhoogd van 3,4 baht naar 3,5 baht per ei, waardoor een doos met 30 eieren 3 baht duurder werd en de kosten van levensonderhoud nog groter werden.

Verschillende boerencoöperaties in Chachoengsao, Chonburi, Suphanburi, Chiang Mai en Lamphun vertelden tegen de vereniging van eieren boeren dat de productiekosten de afgelopen maand van 2,94 baht naar 3,2 baht per ei waren gestegen als gevolg van de stijgende prijs van diervoeder.

De voorzitter van de vereniging, Khun Manote Chuthabthim, zei echter dat de werkelijke prijs van eieren aan de boerderij zal variëren, afhankelijk van de onderhandelingen en de relatie met kopers.

Vaste klanten zouden bijvoorbeeld een goedkopere prijs van 3,4 baht per ei kunnen krijgen”, legt hij uit.

Hij drong ook aan op onmiddellijke regeringsactie om de tekorten aan grondstoffen voor diervoeders die veehouders en voerproducenten treffen, op te lossen.

“We hebben het ministerie van Handel gevraagd om het importtarief op maïs, tarwe en sojabonen voor veevoer te verlagen, maar het ministerie heeft deze maatregel tot nu toe nog niet aan het kabinet voorgesteld.”

Onlangs maakte de Varkensfokkers Vereniging van Thailand bekend dat de prijs van levende varkens op boerderijen was gestegen van 92-96 baht van vorige week naar 96-98 baht per kilo.  Ondertussen werden de groothandels- en kleinhandelsprijzen voor varkensvlees vastgesteld op respectievelijk 150-156 baht en 190-196 baht per kilo, oplopend van 147-153 baht en 182-192 baht.

De stijgende prijs van veevoer heeft de kosten van het houden van varkens opgedreven tot bijna 98 baht per kilo, aldus de vereniging. De prijsstijgingen vloeien voort uit de aanhoudende oorlog in Oekraïne, een belangrijke producent van grondstoffen voor veevoer.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Eén gedachte over “Als gevolg van de crisis in de kosten van levensonderhoud in Thailand blijft de prijs van eieren stijgen”

  1. Het komt mij voor dat eieren zelf mede de kosten van levensonderhoud bepalen. Het stelt gerust dat eieren kunnen boeren en te dien einde een vereniging oprichtten. ALLES MET EEN KNIPOOG EN 555!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!