BANGKOK:- De recente diplomatieke ontmoeting tussen de Thaise premier Srettha Thavisin en de Russische president Vladimir Poetin en de daaropvolgende ontmoetingen in Peking markeren een zorgwekkende ontwikkeling voor een land dat nog maar net uit de schaduw van een militaire junta is gekomen.
De bijeenkomst, gehouden in het Diaoyutai State Guesthouse vóór een diner georganiseerd door de Chinese president Xi Jinping, markeerde de eerste ontmoeting tussen premier Srettha en president Poetin. Met meer dan 130 leiders die bijeenkwamen voor het Belt and Road Initiative International Forum, was deze bijeenkomst niet alleen een formele diplomatieke beleefdheid, maar een positionering die de internationale banden van Thailand weerspiegelt.
Het verontrustende deel van deze bijeenkomst heeft minder te maken met de diplomatie en meer met de boodschap die deze overbrengt in het licht van de turbulente mondiale mensenrechtensituatie.
De aanhoudende oorlog van Rusland in Oekraïne en de vermeende concentratiekampen van China in Xinjiang zijn niet louter rimpelingen in de internationale gemeenschap, maar een storm die het mondiale mensenrechtenethos ter discussie stelt.
Het politieke theater in Thailand bevindt zich op een keerpunt, nadat het onlangs is overgegaan van een militaire junta onder Prayut Chan Ocha naar een nieuw democratisch bestuur. De Thaise bevolking had een paradigmaverschuiving verwacht, een dageraad waarin mensenrechten en democratie niet langer gevangen zouden blijven in de ketens van autocratie. Maar de recente diplomatieke afspraken van premier Srettha duiden op een onenigheid met deze idealen.
De nieuwe regering onder de vlag van Pheu Thai werd gezien als een pionier van deze verandering. Maar de diplomatieke dans met leiders van landen die bekend staan om hun mensenrechtenschendingen ondermijnt op subtiele wijze de democratische draad die Thailand zorgvuldig probeert te weven.
Het verhaal van de diplomatieke betrokkenheid van Thailand moet in overeenstemming zijn met de democratische ambities van het land en duidelijke boodschappen afgeven waarin de mensenrechten niet aan de zijlijn staan, maar centraal staan in de internationale engagementen.
Terwijl Thailand zijn rol op het wereldtoneel vormgeeft, mag de kern van de democratie en de mensenrechten niet verloren gaan in het lawaai van diplomatieke en economische verplichtingen.
Olleke Bolleke in Thailand
Bron: thaienquirer.com
Thailand………..zoals de wind waait, waait mijn rokje.
Het zal Thailand ” worst” zijn, als er maar geld binnenkomt.
Het zou Thailand sieren als ze deze misdadiger gelijk arresteren.