Khun Pita Limjaroenrat treedt af als leider van de Move Forward-partij

BANGKOK:- De Thaise Pita Limjaroenrat heeft gisteren ontslag genomen als leider van de progressieve partij Move Forward, maanden na het behalen van een verbluffende verkiezingsoverwinning met een anti-establishment hervormingsagenda die de politieke status quo dreigde te verstoren.

Voortbordurend op een golf van steun van jongeren en stedelingen was Move Forward de grote verrassing van de verkiezingen in mei. De partij versloeg partijen die gesteund werden door het machtige militaire en royalistische establishment, maar werd door conservatieve wetgevers verhinderd om een regering te vormen.

Move Forward vertegenwoordigt nu het grootste deel van de parlementaire oppositie, maar zal een aanzienlijke politieke invloed behouden omdat het de meerderheid van de zetels in en rond de hoofdstad Bangkok heeft gewonnen en belangrijke stedelijke centra en enkele conservatieve bolwerken heeft veroverd.

De in Harvard opgeleide Pita, 43, werd twee keer door het parlement geweigerd in zijn pogingen om premier te worden toen door militairen benoemde senatoren de gelederen sloten om Move Forward tegen te houden, sommige vanwege de controversiële plannen om een wet te wijzigen die de monarchie isoleert van kritiek.

“Ik wil andere wetgevers toestaan om deze rol van oppositieleider op zich te nemen,” zei Pita op Facebook.

“Maar in elke positie zal ik met Move Forward en het volk samenwerken naar mijn beste vermogen.”

De charismatische Pita stond aan kop in de opiniepeilingen voorafgaand aan de verkiezingen als Thailand’s eerste keus voor het premierschap, maar kreeg te maken met een groot aantal juridische en wettelijke uitdagingen waarvan hij beweert dat ze georkestreerd waren om hem uit de macht te houden.

Hij is momenteel geschorst van het parlement vanwege een rechtszaak over zijn verkiesbaarheid, die voortkomt uit aandelen die hij had in een mediabedrijf, wat in strijd is met de verkiezingsregels. Pita heeft ontkend dat hij iets verkeerd heeft gedaan.

“Ik zal met al mijn kracht blijven samenwerken met Move Forward en medeburgers om de verandering teweeg te brengen waar we op hopen,” zei hij.

Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!