BANGKOK:- Zoals het ministerie van Volksgezondheid gisteren (18 augustus) aankondigde, is het aantal knokkelkoortspatiënten de afgelopen vier weken gestegen tot 5.000 tot 6.000 per week. Om de situatie het hoofd te bieden, zijn er alarmcentrales opgezet in 31 provincies en zeven andere provincies, zo meldde TV Channel 7.
Dr. Opas Karnkawinpong, de secretaris van het ministerie, kondigde ook aan dat het totale aantal gevallen van knokkelkoorts is gestegen tot 65.552, terwijl het totale aantal doden 58 bedraagt, waarvan 40 oudere kinderen en volwassenen.
De sterfgevallen vinden grotendeels plaats doordat patiënten met knokkelkoorts, vaak niet wetende dat ze de ziekte hebben opgelopen, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals aspirine en ibuprofen gebruiken om koorts te verminderen, maar bij gebruik van deze medicijnen ontstaan er bloedingen, bovendien brengen deze het risico met zich mee om dengue te ontwikkelen tot een shock syndroom.
Om deze reden moeten degenen die koorts hebben en gedurende twee dagen zonder verbetering NSAID’s hebben gebruikt, snel een arts raadplegen voor een definitieve diagnose of ze al dan niet knokkelkoorts hebben.
Dr.Opa# zei ook dat er de afgelopen week (6-12 augustus) 318 nieuwe Covid-19-patiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen, gemiddeld 45 gevallen per dag. Van dat totaal hadden 136 longontsteking, 83 hadden intubatie nodig en er waren zeven doden, gemiddeld één per dag.
Hoewel de Covid-situatie relatief stabiel blijft, blijven sterfgevallen voornamelijk voorkomen in de 607-groep, waaronder patiënten ouder dan 60 jaar en patiënten met ten minste een van de zeven chronische ziekten.
Een belangrijke risicofactor is dat ze ofwel helemaal niet zijn gevaccineerd, geen herhalingsdosis hebben gekregen of langer dan drie maanden geleden zijn gevaccineerd. Alle provincies zijn aangespoord om mensen in de risicogroep aan te moedigen zich later deze maand te laten vaccineren tegen Covid-19 en griep om hun immuniteit te versterken.
Olleke Bolleke in Thailand
Bron: NNT News
Voor wie geen schrik heeft van vaccinatie. Er bestaat nu een vaccin tegen dengue. Ik ben op dit ogenblik in verlof in Belgie en heb zaterdag mijn vaccinatie bij de apotheek gaan halen en morgen laat ik het bij de dokter zetten.
De Hoge Gezondheidsraad adviseert vaccinatie wanneer aan één van de onderstaande voorwaarden is voldaan:
Reizigers hebben reeds dengue gehad
Reizigers verblijven gedurende lange tijd (> 4 weken) in of reizen frequent door een hoogrisicogebied (externe link)
Reizigers kunnen het volledige vaccinatieschema (twee dosissen met 3 maanden interval) nog voor vertrek verkrijgen