Het dorp Ban Don Noi in Noordoost-Thailand vindt een nieuwe bestemming voor oude kleefrijst manden

BAN DON NOI:- De unieke “Mor Lam-poppen” gemaakt van oude kleefrijst manden, gemaakt van bamboe hebben de aandacht van toeristen getrokken, daarmee heeft het dorp Ban Don Noi in Maha Sarakham een OTOP-prijs gewonnen.

Ban Don Noi in het district Na Dun is één van de vier gemeenschappen in de noordoostelijke provincie die dit jaar de OTOP Tourism Community Award van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ontvangen. De campagne heeft tot doel lokale gemeenschappen te stimuleren om een ​​uniek “One Tambon One Product” (OTOP) te creëren om het toerisme te promoten en de inkomens te verhogen.

Om te winnen, moeten de producten of diensten de charme, cultuur of manier van leven van de gemeenschap op zo’n manier laten zien dat het Thaise en buitenlandse toeristen naar het gebied aantrekt.

De sterwinnaar van dit jaar was Ban Don Noi’s bamboemand Mor Lam-poppen die Isaan-volksliederen of Mor Lam “tot leven” brengen.

Deze poppen met traditionele “Khao Ma” lendendoeken zijn gemaakt om niet alleen zangers af te beelden, maar ook dansers, drummers en spelers van de “Khaen”, een rieten mondharmonica.

Deze unieke poppen werden voor het eerst gemaakt door de in Ban Don Noi geboren Preecha Karun, die in 2014 de poppentheatergroep “Dek Thewada” (Young Angels) oprichtte. Deze groep jonge volkszangers verwierf al snel bekendheid vanwege hun opvallende en soms schattige uitvoeringen die volksverhalen vertellen met deze kleurrijke poppen.

Khun Preecha, die afstudeerde aan de faculteit schone kunsten van Ubon Ratchathani Vocational College, heeft uitgebreide ervaring in poppentheater en mime. Hij werkte ook samen met de bekende toneelregisseur Rassamee Phaoluangthong tijdens zijn verblijf in Bangkok.

Bij terugkeer in zijn geboorteplaats merkte Preecha op dat verschillende mensen in het dorp Ban Dan Noi niets te doen hadden na het oogstseizoen. Dus begon hij ze te leren hoe ze natuurlijke en gerecyclede materialen konden gebruiken om poppen en beeldjes te maken die ze aan toeristen konden verkopen voor extra inkomsten.

Een Mor Lam-pop en een Boeddhabeeld van bamboe of papier-maché kost bij lokale OTOP-winkels tussen de 1.500 en 2.000 baht per stuk. De productiekosten bedragen ondertussen slechts 300 tot 500 baht.

Behalve dat de lokale bevolking een nieuwe bron van inkomsten kreeg, gaf Preecha ook jongeren die geïnteresseerd waren in Mor Lam lessen over zingen, instrumenten bespelen en poppen besturen.

De poppen en ander handwerk dat eigen is aan het dorp Ban Dan Noi hebben niet alleen mensen bij elkaar gebracht, maar bevorderen ook de economie van de gemeenschap in overeenstemming met de strategieën van de overheid voor zachte macht en creatieve economie.

Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!