Edwin viel als één blok voor Oost-Azië en geeft nu les op een universiteit in Thailand 

THAILAND:- De 29-jarige Edwin Pietersma uit Balk is verknocht aan Oost-Azië. Momenteel woont hij in Bangkok, waar hij lesgeeft op een universiteit.

Een veel groter contrast is niet denkbaar: Balk en Bangkok. Waar Pietersma opgroeide in een dorp met drieduizend inwoners, daar zijn dat er nu 12 miljoen. Hij kwam hier via de nodige omzwervingen terecht.

In 2014 proefde Pietersma voor het eerst van Oost-Azië. Hij ging voor een jaar als uitwisselingstudent naar Japan. Bij terugkeer studeerde hij af in Geschiedenis in Groningen, om daarna (na een tijd in Leiden) weer een studie op te pakken in Taiwan.

En nu dus Thailand. “Ik ben docent op een Thaise universiteit. Daar geef ik aan Thaise kinderen Engels en interculturele communicatie.” Ook helpt hij mee om projecten te internationaliseren. “Dat is hier soms lastig, omdat men hier niet zo goed is met de Engelse taal. Die is namelijk heel anders dan de Thaise”, zegt Pietersma, die doordeweeks in een appartementje woont bij de universiteit en in het weekend bij zijn vriend Champ is.

In de rubriek Operatie Friese Vlag hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Drie jaar geleden startte Omrop Fryslân deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Dat lijkt voorlopig niet te gebeuren, want het nieuwe bedrijf dat WhatsApp overneemt gaat pas een vlag maken als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.

Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zijn overal ter wereld. Wat drijft hen en welke avonturen beleven ze?

Verder leert hij de studenten om vanuit een andere context naar culturen te kijken. Opvallend is volgens hem dat de studenten niet hebben geleerd een eigen mening te vormen. Wel zijn ze erg gedisciplineerd en hebben ze veel respect voor de docent.

Ondanks zijn vermogen om in verschillende Aziatische talen te spreken, vindt Pietersma niet dat hij een talenknobbel heeft. “Ik ben vooral heel gepassioneerd geraakt door deze landen. Ik wilde ze leren kennen. En als je daarvoor gaat, dan moet je de taal natuurlijk ook leren.”

Friese karaktertrek
Fryslân blijft voor Pietersma, ondanks de enorme afstand, een belangrijke rol in zijn leven spelen. “Je geboorteplek blijft een onderdeel van wie je bent. Al zou je het willen, je komt daar niet snel vanaf. Bovendien blijf ik het Fries ook spreken, bijvoorbeeld als ik contact heb met mijn heit en mem”, vertelt Pietersma. Juist nu hij weg is, vallen hem zijn Friese karaktertrekken op. “Ik houd me graag strak aan de planning. Dat is nu juist niet iets wat ze hier ook graag doen, haha.”

Ook de tempratuur is soms even wennen. Momenteel is het er 42 graden. “Binnenkort is het weer regenseizoen. Hopelijk vermindert dat ook de smogontwikkeling hier.”

Of hij ooit nog definitief terug zal keren naar It Heitelân, weet hij niet. “Ik ben gek op Thailand en de omringende landen en in Fryslân is het voor mij niet makkelijk een baan te vinden. Maar ik blijf voor alles openstaan en ga waar de wind heen waait.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Edwin Pietersma
Content: Redactie
Bron: omropfryslan.nl

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!