BANGKOK:- De Algemene Thaise Verzekeringsvereniging maakte bekend dat de Thaise mensen sinds het uitbreken van de pandemie op grote schaal vervalste documenten gebruikt hebben, waarmee er méér dan 500 miljoen baht aan Covid19 verzekeringsclaims zijn ingediend.
De verenigingsvoorzitter Anon Vangvasu verklaarde dat de meeste valse claims bij klanten van de “Jer Jai Jop”-verzekering werden ontdekt, een verzekering die belooft dat er onmiddellijk te betaald wordt bij een positieve test op het coronavirus.
“Omdat de infectie zich naar grote groepen van de bevolking verspreidde, moesten verzekeringsmaatschappijen enorme hoeveelheden documentatie verifiëren die werden ingediend om de claims te ondersteunen”, zei hij. “Hierdoor wordt de inspectie soms niet grondig genoeg, terwijl het geld al is betaald aan klanten waarvan later bleek dat ze valse bewijzen hadden gebruikt.”
Khun Anon voegde eraan toe dat sommige mensen valse patiëntendossiers hadden gebruikt door de patiënt-ID in te voeren van andere geïnfecteerde patiënten die waren opgenomen in de ziekenhuizen, terwijl vele anderen nep-positieve testresultaten hebben ingediend.
“Het gebruik van valse documenten om verzekeringsfraude te plegen, is strafbaar met een maximum van drie jaar gevangenisstraf of een boete van 300.000 baht, of een combinatie van beide”, waarschuwde Anon.
De stijgende Covid-19-claims in Thailand hebben ook voor onrust gezorgd bij de verzekeringsmaatschappijen. In maart diende Syn Mun Kong Insurance (SMK) een aanvraag in voor bescherming bij de Central Bankruptcy Court nadat het claims van maar liefst 164 miljard baht niet had betaald aan 1,95 miljoen mensen die zijn Covid-verzekeringspolissen hadden gekocht.
Op 16 juli vorig jaar, op het hoogtepunt van de pandemie, kondigde het bedrijf aan dat het al zijn Covid19 verzekeringen zou opzeggen en het geld aan kopers zou teruggeven. Het Bureau van de Verzekeringscommissie remde echter zijn pogingen om zijn verplichtingen na te komen, door te zeggen dat SMK de verkochte polissen moest nakomen. Dezelfde boodschap werd ook overgebracht naar andere verzekeraars. Kort daarna stopten veel bedrijven de verkoop van polissen die na een positieve test beloofde onmiddellijk uit te betalen.
Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation