BANGKOK:- Prikkel je smaakpapillen en vul je maag in de levendige hoofdstad van Thailand: Bangkok. De Thaise keuken is voor velen favoriet en hier kun je het op elke straathoek krijgen. Meng je onder de locals in China Town en vergaap je aan de ruime keuze heerlijke verse hapjes.
De rij hongerige mensen bij het straatkraampje is bijna niet te zien door de rook en stoom die van de kokende pannen en sissende grillen af komt. Drie mannen werken als paarden. Ze serveren kommen hete, peperige Thaise varkenssoep. Het heet kuay jap nam sai en is een van de populairste gerechten in Bangkok. De indringende, kruidige geur drijft door de lucht en vermengt zich met het aroma van geroosterde noten en de zoete, licht rotte walm van een stekelige durianvrucht die doorkliefd wordt met een hakmes.
Een verse portie noedels of stokjes met sissend vlees eten is hier een dagelijks ritueel. Op iedere straathoek staat wel een verkoper. Op hun houtskoolgrillen en in schroeiende wokken maken ze van alles klaar: geroerbakte groenten, gebakken vlees, scherpe kruiden en lekkere zoetigheden. En ook al kun je met geld veel bereiken in Bangkok, je kunt er geen voorrang in de rij mee kopen: stratenvegers en marktkooplui staan geduldig in de rij naast kantoormedewerkers en in pak gestoken whizzkids. ‘Ik sta hier al 30 minuten,’ zegt een man, een blik op zijn horloge werpend. ‘Maar het is het wachten waard.’ Hij is eindelijk aan de beurt en pakt zijn stomende kom soep aan, gooit er wat groene peper en knoflooksaus op, gaat op een overvol bankje zitten en pakt zijn lepel.
Er zijn ook kraampjes met eten bij het Overwinningsmonument en bij de drukke Charoen Krung-weg, maar het hechte doolhof van smalle straatjes in Chinatown is de plek waar heel Bangkok samenkomt rond etenstijd. Hier staan Thaise verkopers met hun groene en rode curry’s of rijstnoedels met vlees zij aan zij met koks van de Chinese populatie in de stad, met hun gerechten als vogelnestsoep. Venters rollen karren met sinaasappels rond tussen rijen bubbelende kookpotten en tafels met hoge stapels loempia’s, kipkebab en kokosgelei.
Het beroemdste Thaise gerecht is pad thai. Het is een zoet-kruidige combinatie van geroerbakte garnalen, limoen, pinda’s en noedels. Het is hier ontstaan, in een kraampje dat Thip Samai heet. Een vrouw die hier vandaan kwam (en naar wie de kraam is vernoemd) heeft het gerecht uitgevonden in de Tweede Wereldoorlog. De regering stimuleerde de mensen toen om met streekingrediënten te koken. Waar ooit slechts een klein stalletje langs de weg was staat nu een gerenommeerd restaurant, met nog een kraampje aan de straat.
Het restaurant wordt gerund door de kleinzoon van Thip Samai, Sikarachat Baisamut. ‘Mijn grootmoeder heeft het recept bedacht, mijn moeder heeft het nog wat bijgeschaafd en ik hoef er nu niets meer aan te doen,’ zegt hij. Als tiener werkte hij al bij het kraampje en hij heeft van dichtbij meegemaakt hoe het recept van zijn oma het onofficiële nationale gerecht van Thailand werd.
Bij het stalletje is het een drukte van jewelste. Er wordt goed gelet op de wokken met noedels, garnalen en bosuitjes. Bord na bord verdwijnt in de magen van de hongerige klanten. ‘Ik ben blij dat iedereen pad thai wil maken. Het is goed dat Thais eten populair is. Maar ik maak me geen zorgen om de concurrentie,’ zegt Sikarachat. ‘Anderen gebruiken dezelfde ingrediënten, maar maken er iets heel anders van. Niemand maakt het met de trots en de liefde waarmee we het hier doen. Thais eten koken is als het maken van een kunstwerk.’
De lezers worden dringend verzocht geen opmerkingen in te dienen die juridische geschillen kunnen veroorzaken, waaronder lasterlijk, vulgair of gewelddadig taalgebruik, verkeerd gespelde namen, citaten zonder bron of iets dat kritisch wordt geacht over de monarchie te plaatsen.
Informatie en bron
Illustraties: Lonely Planet
Content: Redactie
Bron: MSN.com