JOMTIEN/THAILAND:- Wanneer ik terugkijk in de geschiedenis van Uitgeest, kan ik maar tot één conclusie komen en dat is dat ik er trots op mag zijn om in de parel van Kennemerland geboren en getogen te zijn.
Uitgeest, liggend als een overgangsgebied tussen strandwallen en polderland, dat zich kenmerkte door de vruchtbare geestgronden, heeft een rijk verleden aan bloembollen kwekerijen, boerenbedrijven en scheepsbouwbedrijven, maar ook aan een stokken- en blokkenmakerij, de zeildoekweverij, de houtzagerij, de hennepklopperij en de touwslagerij.
In dit stukje dat ik voor weekblad “de Uitgeester” mag schrijven, wil ik het deze februari maand hebben over de tientallen molens die het polderlandschap van onze dorp gesierd hebben. Ik zal er enkele opnoemen, die er in de historie van Uitgeest voor gezorgd hebben dat het een bloeiend dorp was.
Molen “Het Juffertje” 1594 – 1596 (verplaatst)
De in Uitgeest woonachtige Cornelis Cornelisz. vond rond 1592 houtzaagmolen “Het juffertje” uit, waarvoor een wipmolen als basis diende.
Voor deze uitvinding kreeg hij in 1593 een octrooi en waarschijnlijk heeft hij zijn tweede zaagmolen in 1594 gebouwd. In 1596 werd de zaagmolen verkocht aan aan de Zaandammer Dirck Sybrantsz. die hem naar de Oostzijde van Zaandam versleepte.
Op de Lagedijk nabij de sluisbuurt, stond ooit de in 1663 gebouwde korenmolen “De Krijgsman” de meelmolen, waaraan de Me(e)ldijk naar zeggen zijn naam ontleend, werd in 1902 onttakeld om 1954 geheel gesloopt te worden.
De Krijgsman” heeft gestaan naast Sluisbuurt 8 op een terreintje dat eigendom is van de firma v.h. F. Zonjee aan de Meldijk.
Houtzaagmolen“De Hoop” werd in 1679 aan de binnenmeer van Uitgeest gebouwd en verbrandde ongelukkigerwijze in 1911.
Pelmolen “De wonderlijkheid” 1699 – 1748 (afgebroken)
Claes Reyerse Gorter verkreeg op 29 juli 1699 het windrecht voor deze pelmolen en stond aan Meldijk, aan de oostzijde van het dorp, tussen het begin van de Lagedijk en de Buitendijksmeer. Deze molen heeft een turbulente verleden op zijn naam staan, verschillende keren kwam deze molen in andere handen.
Zo werd de molen 1 augustus 1730, maar liefst drie keer op dezelfde dag onder voorwaarden verkocht.
Aan de Lagendijk, de oorspronkelijke verbindingsweg tussen Uitgeest en Zaanstreek, meestal bij hoog water onbegaanbaar, telde vroeger vijf watermolens, jammer genoeg zijn er vier daarvan verdwenen, voorts was er nog één te Markenbinnen, die de Spin werd genoemd.
De tweede “Broekermolen” 1631 – heden)
De eerste “Broekermolen” 1857 – 1930 (afgebroken)
Poldermolen “de Spin” te markenbinnen, gemeente Uitgeest (1651 – 1927 afgebroken).
Verder mogen wij vandaag de dag mogen wij ons gelukkig prijzen dat wij in “Ons Uitgeest” de wieken van Molen “De woudaap” (1651), Molen “De Kat” (1863 – 1971 (verbrand) 1973 (weder opgebouwd), Molen “De Dog” (1896), en de Dorregeester molen” (1896) mogen zien draaien.
De dorpsbeschrijver R. Bakker, beschreef destijds Uitgeest als “het molenrijk Uitgeest, dat steeds de voorraadschuur de Kenmers is geweest, dat met zijn schoone aspergies praalt, en oog en tong op moes onthaalt.”
LEES OOK> https://ollekebolleke.info/nostalgisch-uitgeest/
Facebookpagina “Nostalgisch Uitgeest”
Auke Boon
Geweldig stukje over ons mooie ooit nog meer molenrijke Uitgeest , Auke.
Top
Dickie.