KOEK EN ZOPIE OP DE BINNENMEER VAN UITGEEST

JOMTIEN/THAILAND :- Het is bijna niet mogelijk om één nog leukere foto uit het verleden van Uitgeest te vinden, een plaatje waar de wintersfeer zo goed tot uiting komt, als op deze foto uit 1880, gemaakt door meneer J. Bleeker.  

Indertijd verkeerde zwemvereniging “Het Witte Kruis” in financiële problemen en kwam op het idee om een “koek-en-zopie tent” op het ijs te plaatsen, wat de kas van de zwemvereniging deed spekken, zodat men in de zomer leuke activiteiten voor de leden kon ontplooien.

Jaren later zouden er baanwedstrijden op de binnenmeer gereden worden, welke georganiseerd werden door de ijsclub van Uitgeest.

Natuurlijk gebeurde er wel eens een ongelukje, voor de onfortuinlijke schaatsers die zich deerlijk verwondt hadden, had kruidenier Hos (uit de Schevelstraat) een draagbaar op vier schaatsen gemonteerd, zodat hij hen voorzichtig met gezwinde spoed naar dokter Warning (overleden 10 april 1914) kon brengen.

Er zijn verschillende foto’s van Uitgeest in wintersfeer bekend, naast zijn foto’s bestaan er ook een aantal prenten en tekeningen, waarvan ik u twee potloodtekeningen van Wim Hopman niet wil onthouden.  Deze begenadigde tekenaar wist in de 80er twee fantastische dorpsgezichten aan het papier toe te vertrouwen.

De hervormde kerk en omgeving, 1980. Links op de voorgrond Jeugdhuis.
Op de achtergrond Uitgeest met links de toren van de r-k kerk, rechts de toren van de hervormde kerk, op de voorgrond een watermolen “De Kat”.

Dat de verkoop van warme chocolademelk, snert en gevulde koeken in de wintermaanden de verenigingskas kon aanvullen was ook door de scoutingclub Don Bosco van Uitgeest niet ontgaan, indertijd hadden zij het onderstel van de muziektent van P. Baltus als jeugdhuis achter de rooms-katholieke kerk aan de binnenmeer in gebruik, vanwaar zij menige Uitgeester van een natje en een droogje voorzagen.

LEES OOK> https://ollekebolleke.info/nostalgisch-uitgeest/

Facebookpagina “Nostalgisch Uitgeest”
Auke Boon


Eén gedachte over “KOEK EN ZOPIE OP DE BINNENMEER VAN UITGEEST”

  1. Ja mooi maar het zijn niet meer de winters van vroeger dit is nostalgie, bij ons hadden we een grote vijver in het dorp en vroor vroeger altijd dicht .En natuurlijk erwtensoep kraampje op het ijs, die winters komen niet meer terug Global Warming zal ik maar zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!