De staatsgreep in Myanmar heeft inmiddels meer dan 1000 levens gekost

MYANMAR:- heeft een grimmige mijlpaal bereikt, aangezien het dodental door veiligheidstroepen na de militaire staatsgreep van 1 februari officieel de 1.000 mensen heeft overschreden.  Sinds de militaire junta de macht greep, zijn pro-democratische demonstranten bijna non-stop de straat opgegaan om te demonstreren en worden vaak geconfronteerd met harde en gewelddadige onderdrukking van het Myanmarese leger.

De Vereniging voor Politieke Gevangenen volgt de massale arrestaties en sterfgevallen sinds de coup actief en zegt dat ze tot op heden 1.001 doden hebben geverifieerd.  De gezamenlijke secretaris van de organisatie zegt dat het werkelijke aantal doden door toedoen van de militaire junta waarschijnlijk veel hoger is dan dat.

De junta is het echter niet eens met de statistieken van de AAPP en meldt officieel een veel lager dodental.  Ze benadrukken ook de dood van meer dan 90 leden van de militaire veiligheidstroepen die ze aan de demonstranten toeschrijven.

Ondanks het gewelddadige optreden en de onderdrukkingsmethoden blijven dissidente burgers protesteren, waarbij zelfverdedigingsgroepen worden gevormd om de strijd aan te gaan met het leger.  En niet alleen activisten.  Studenten, docenten, professionals, zelfs artsen en verpleegkundigen hebben zich aangesloten bij het protest.

Dit heeft voor meer problemen gezorgd nu Covid19 virus het land ook in zijn macht heeft, met meer dan 360.000 infecties en meer dan 13.600 doden.  Ziekenhuizen zijn ernstig onderbezet omdat medisch personeel zich bij de protesten aansluit.  Tekorten aan medische voorraden en zuurstof zijn ook wijdverbreid in Yangoon, omdat mensen die bang zijn voor vervolging de door het leger gerunde ziekenhuizen mijden.  Daarom suggereerde de AAPP dat de junta het Covid19 tegen de mensen gebruikt.

De militaire junta beweert dat de democratische verkiezingen van Myanmar corrupt waren en verdreven en de leiders van het land gevangenzetten.  Ze beschuldigen Aung San Suu Kyi, de leider die ze hebben afgezet, van verschillende politieke misdaden, zoals het schenden van staatsgeheimen en het gebruik van illegale portofoons.  Ondertussen heeft militair leider Min Aung Hlaing zich geïnstalleerd als waarnemend premier van de zogenaamde State Administration Council.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Azië 
Bron: Bangkok Post

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!