De CSO coalitie wilt dat Thailand stopt met de verkoop van jonge vis, om het uitsterven van vissoorten te voorkomen.

~DE VIS WORDT DUUR BETAALD~
(Het vergt veel opoffering)

BANGKOK:- De Coalitie van maatschappelijke organisaties voor ethische en duurzame zeevruchten, afgekort in Thailand de CSO coalitie genoemd, dringt er bij handelaren en supermarkten op aan te stoppen met de verkoop van jonge vis om uitsterven ervan te voorkomen.

“Uit ons onderzoek in 15 provincies blijkt dat de grootste markten voor jonge zeevruchten de moderne handel en supermarkten zijn, terwijl verse markten en souvenirwinkels slechts verantwoordelijk zijn voor de verkoop van een klein deel van de niet volgroeide vis, liet verkondigde het CSO in een online seminar.

“Het vangen van jonge vissen zal voorkomen dat ze volwassen worden en eieren leggen om het aantal nakomelingen te vergroten en zal de vispopulatie in de zee drastisch verminderen”, zo werd er in het seminar benadrukt.

“Dit zal een negatief effect hebben op het aquatische ecosysteem en uiteindelijk de economie schaden, aangezien de visserijsector een lagere output zal opleveren.”

De coalitie onthulde ook dat sommige verkopers de truc toepasse  om de namen van jonge zeevruchten te veranderen om klanten te laten denken dat het geen jonge vissen zijn, maar een ander ras van volwassen vissen die van nature klein zijn.

“Zo is de jonge makreel omgedoopt tot ‘Clear Mackharel’, terwijl de jonge ansjovis ‘Khao San-vis’ [rijstvis] wordt genoemd.  Jonge inktvis en de bekende Horshoe Crab worden ook op de markt gebracht onder totaal verschillende namen van Katoy-inktvis en Katoy-krab, terwijl ‘Katoy’ in het zuidelijke dialect miniatuur betekent, maar niet noodzakelijkerwijs jong hoeft te betekenen, aldus het CSO.

“Omdat deze jonge vissen klein van formaat zijn, worden ze vaak gevangen en in bulk tegen hoge prijzen verkocht”, zei het.

“Als de vissers nog een half jaar hadden gewacht, waren die vissen wat groter geworden en konden ze tegen betere prijs  per gewicht worden verkocht.  Als het probleem aanhoudt, zullen consumenten uiteindelijk vis tegen hogere prijzen moeten kopen, omdat het moeilijker zal worden om vis van goede kwaliteit te vinden”, zo waarschuwde het CSO.

Daarom dringt het er bij moderne handelsbedrijven en supermarkten op aan om te stoppen met de verkoop van jonge vis en nodigde het mensen uit om de campagne te steunen door zich aan te melden op Change.org/BabySeafood.

Om dit probleem op te lossen moet iedereen samenwerken, de regering moet passende wetten uitvaardigen om de vangst van jonge vis te beperken en handelaren moeten stoppen met de verkoop van niet-volwassen vis, wat de marktvraag sterk zal helpen verminderen, terwijl klanten ook moeten stoppen met het kopen van dergelijke vis”, zo pleitte een zegsman van het CSO.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!