~BARBERTJE MOET HANGEN~
(Iemand moet de schuld krijgen, of hij/zij het nu gedaan heeft of niet’)
YAGOON:- In Myanmar is het proces van start gegaan tegen Aung San Suu Kyi, de afgezette regeringsleider en Nobelprijswinnares voor de Vrede. Aung San Suu Kyi staat sinds de militaire staatsgreep van begin februari onder huisarrest. Volgens waarnemers is het een “showproces”.
De militaire junta heeft een reeks klachten tegen Aung San Suu Kyi (ASSK) ingediend. Zo moet de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991 zich onder meer verantwoorden voor een overtreding van de wet op buitenlandse handel en voor het overtreden van de coronamaatregelen. Vorige week werd bekend dat ASSK ook zou worden aangeklaagd voor corruptie. Als ze voor alle aanklachten wordt veroordeeld riskeert ze een gevangenisstraf van meer dan tien jaar.
Haar advocaten ontkennen dat ASSK ook maar iets verkeerd heeft gedaan. “We hopen op het beste, maar zijn voorbereid op het ergste”, vertelde Khin Maung Zaw, een van haar advocaten, aan persbureau AFP. De advocaten hebben ASSK sinds ze onder huisarrest staat slecht twee keer mogen ontmoeten. Het proces zou op 26 juli worden afgerond.
Waarnemers spreken van een “showproces”. Vermoed wordt dat de junta de populaire politica via deze procedure voor een lange tijd het zwijgen wil opleggen.
“Mensenrechtencatastrofe”
In Myanmar vond op 1 februari een militaire staatsgreep plaats, waarbij de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi opzij werd geschoven. Sinds die staatsgreep is het land in chaos en geweld verzeild geraakt.
Volgens de VN is de situatie in Myanmar sinds de staatsgreep geëscaleerd tot een “mensenrechtencatastrofe”. Volgens schattingen van de hulporganisatie voor politieke gevangenen AAPP zijn er al minstens 863 mensen gedood tijdens de aanhoudende protesten tegen de militaire junta. Er werden ook meer dan 6.000 mensen opgepakt.
Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Leslie Hodge
Bron: VRT BE