70 jaar op de troon, 15 Britse premiers zien passeren en 30 corgi’s/dorgi’s “overleefd”: de Queen in cijfers en weetjes

BALMORAL:- Queen Elizabeth heeft maar liefst 70 jaar op de troon gezeten en was daarmee de langst regerende monarch in de wereld. Meteen goed voor ontzettend veel cijfers en weetjes. Weet u hoeveel Britse premiers of pausen de koningin heeft zien passeren? Of waarom ze voor kleurrijke ensembles (tot fluo toe) koos? Om nog maar te zwijgen over haar onvoorwaardelijke passie voor paarden en corgi’s. Olleke Bolleke in Thailand zet deze voor u op een rijtje.

Langst op de troon? Een een-tweetje met Bhumibol
Welke royal zat er nu het langste op de troon? Het is hoe je het bekijkt. Lodewijk XIV, de Zonnekoning van Frankrijk, heeft 72 jaar geregeerd (1643-1715) en is recordhouder. Niet geheel onbelangrijk is dat hij op zijn vierde al de troon bemachtigde, maar het was zijn moeder die regentes was en de premier die de feitelijke macht had. Pas op zijn 18e kreeg Lodewijk het voor het zeggen. Als je dat in rekening brengt, spant de Queen officieel de kroon, hoewel het weinig scheelt met de Thaise koning Bhumibol.

Elizabeth wordt uitgeroepen tot koningin op 6 februari 1952, de dag dat haar vader koning George sterft. Maar Elizabeth wordt pas een jaar later gekroond, op 2 juni 1953. De Thaise koning Bhumibol wordt op 9 juni 1946 tot koning uitgeroepen, na de dood van zijn broer en staatshoofd Ananda Mahidol. Bhumibol legt echter de eed vier jaar later af (mei 1950). Waarom? De 19-jarige Bhumibol wil eerst zijn studies afronden in Zwitserland.

De geliefde Koning Bhumibol stierf op 13 oktober 2016 en zat officieel 66 jaar op de Thaise troon, niet-officieel dan weer 70 jaar. De Queen regeert officieel al 69 jaar, en 70 jaar niet-officieel. 

Hoeveel presidenten, premiers en pausen “gesleten”?
Elizabeth zag in haar indrukwekkende carrrière maar liefst 15 verschillende Britse premiers, 13 Amerikaanse presidenten en 7 pausen passeren.

De premiers (15) zijn: Liz Truss, Boris Johnson, Theresa May, David Cameron, Gordon Brown, Tony Blair, John Major, Margaret Thatcher, James Callaghan, Edward Heath, Harold Wilson, Alex Douglas-Home, Harold Macmillan, Anthony Eden, Winston Chuchill.

De presidenten (13): Joe Biden, Donald Trump, Barack Obama, George Walker Bush, Bill Clinton, George Herbert Walker Bush, Ronald Reagan, Jimmy Carter, Gerald Ford, Richard Nixon, Lyndon Johnson, John Fitzgerald Kennedy en Dwight Eisenhower.

De pausen (7): Franciscus, Benedictus XVI, Johannes Paulus II, Johannes Paulus I, Paulus VI, Johannes XXIII en Pius XII.

Paarden en honden “part of the family”
De Queen heeft een voorliefde voor paarden en honden. Mensen komen op de laatste plaats, durven de Britten al eens ironisch te beweren.

Paarden: Elizabeth rijdt van kindsbeen af op paarden. Het is een van de weinige hobby’s waarmee ze zich compleet kan ontspannen of waar ze volledig kan in op gaan (zie video’s). In haar stallen worden zelfs heuse volbloedpaarden gekweekt. Ze is trouwens de eerste regerende vorst die de prestigieuze Ascot Gold Cup-race wint met een van haar merries, Estimate. Tijdens de coronalockdown wordt de 94-jarige Queen gefotografeerd op pony Fern in op haar landgoed in Windsor.

En het zit in de genen want haar enige dochter, prinses Anne, wordt Europees kampioene paardrijden in 1971 en kleindochter, Zara Philips, brengt zilver mee van de Olympische Spelen in Londen in 2012.

Honden: Als er één levend wezen de Queen werkelijk overal mag volgen, zijn het haar honden wel. Het is haar geliefde vader, koning George, die de eerste corgi, Dookie genaamd, in huis haalt. Voor haar 18e krijgt Elizabeth corgi Susan cadeau, sindsdien heeft ze er meer dan 30 gehad. Allemaal corgi’s en dorgi’s (kruising tussen een corgi en teckel) én trouwens allemaal afstammelingen van Susan. 

De laatste jaren had Elizabeth nog twee trouwe viervoeters: Vulcan en Candy. Zij mochten zelfs poseren op een officieel portret voor haar 90e verjaardag, want voor de Queen zijn ze gewoon “part of the family”.

“Nieuwe aanwinsten” werden eerst gemeden. Jonge honden zouden té onstuimig zijn en een gevaar vormen voor de oudere Queen. Naar verluidt wilde Elizabeth ook geen dieren achterlaten als ze zou komen te gaan. Maar na de dood van Vulcan in december 2020 zou de Queen zich – volgens het Britse sensatieblad The Sun – toch laten hebben overhalen met twee puppy’s, een cadeautje van zoon prins Andrew. Dit om in coronatijden toch wat leven in de brouwerij te hebben en het bleek een welkome afleiding voor haar na de dood van prins Philip. Volgens uw nieuwsbeer mag aan het hondenlijstje recent ook Lissy toegevoegd worden, een cockerspaniël die een speurhondenwedstrijd won.  

Heuse “firm” aan kinderen en (achter)kleinkinderen
De Queen heeft een uitgebreide familie waarvan het werkende deel als “The firm” (of bedrijf) wordt bestempeld. Zelf heeft ze 4 kinderen: prins Charles (73), prinses Anne (71) en de nakomertjes Andrew (62) en Edward (58).

Elizabeth wordt onverwachts op 25-jarige leeftijd koningin en moet het vak bij wijze van spreken leren al doende. Ze is plichtbewust en verzet bergen (overzees) werk waardoor er minder tijd is voor de kinderen. Zij worden opgevoed – en zoals het toen gebruikelijk was – door nanny’s en gouvernantes. Toch laat haar beste vriendin en nicht Margaret Rhodes zich ontvallen dat Elizabeth géén afstandelijke moeder is: “Ze praat vaak over hen en maakt zich zorgen zoals gelijk welke moeder.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: redactie VRT Nieuws
Bron: VRT Nieuws 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!