JOMTIEN/THAILAND ND:- De rijksgoedkeuring van de realisatie van het openluchtzwembad “De Zien” kwam mede door de grote inzet van wethouder Krom, op 23 november 1960 rond.
Het zal in het voorjaar van 1961 geweest zijn, dat aan de Geesterweg van Uitgeest het getimmer en ratelen van de cementmolens te horen was, ruim een jaar later, op 10 juni 1962 kon het zwembad, waar Uitgeest zo lang naar uitgekeken had, geopend worden.
De bouw van dit openlucht zwembad baarde nogal wat opzien, het Noord-Hollands Dagblad kopte destijds met dat het kleine Uitgeest zijn véél grotere zusters een slag voor was. Let op! In die tijd had Uitgeest slechts een paar duizend inwoners, het was dus nogal wat dat zo’n klein dorp als Uitgeest een openluchtzwembad kreeg,op een terrein dat maar liefst 600 vierkante meter telde.
Een prachtige zweminrichting met keurige kleedhokjes met links de kleedhokjes voor de meisjes en rechts voor de jongens met op ieder einde het zgn. schapenhok. Vanaf juni in dat jaar konden de Uitgeesters een duik nemen, en hoe fijn was het om na het “vermoeiende” zwemmen op de warme stoeptegels lekker te liggen bakken.
In de verte stond op de speelweide, stond op een heuveltje een houten snoepkeetje, waaruit kleine eetwaren verkocht werden. Verschillende dorpsgenoten hebben hier de pacht van gehad, waarbij de heer Spuybroek de eerste pachter was, gevolgd door familie Jong, mevrouw Duinmaijer, de moeder van Ella Zwaan – Duinmaijer.
Ik kan mij die tijd nog goed voor de geest halen, zakjes chips met apart tuitje zout, trekdrop en gevulde koeken, favoriet waren de roze koeken, kortom alles om de lange zomervakantie door te komen.
Uitgeest is zeer waterrijk gebied, zodat zwemonderricht een belangrijk issue was (en nog is). De Zien heeft in de loop der jaren een hele reeks aan zwemleraren gehad, waarbij het gebulder van de heer van Laar mij nog in de oren schalt, terwijl hij mij aan de “hengel” had. Maar het is ontegenzeglijk dat hij mij goed zwemmen heeft geleerd.
Overigens is het misschien leuk om te weten dat bij de ontwikkeling van het Nederlandse zwemonderwijs, Jacob Bongertman een grote rol speelde. Na een carrière als beroepsmilitair werd Bongertman in 1909 gymnastiekleraar in Haarlem, en specialiseerde zich al snel in het klassikale zwemonderwijs. De slag die hij propageerde en die ook in Duitsland werd aangeleerd, werd daarom bekend als de “schoolslag”.
In 2013 doken er hoge golven voor het zwembad op, het was voor de uitbater Optisport niet rendabel meer en de gemeente Uitgeest wilde er geen geld meer insteken.
In 2014 sprong een groep betrokken Uitgeesters, samen in het diepe en waren in staat het zwembad drijvende te houden. Vandaag de dag houdt een groep van méér 100 vrijwilligers alles draaiende.
Vanuit ons stekkie aan de golf van Thailand wil ik mijn speciale waardering naar hen uitspreken.
Daarom hele grote CHAPEAU !
LEES OOK> https://ollekebolleke.info/nostalgisch-uitgeest/
Facebookpagina “Nostalgisch Uitgeest”
Auke Boon
Hi Auke, zo leuk. Dat stukje over Bongertman, ik heb nog les gehad uit zijn boekjes, toen ik voor zwemonderwijzeres leerde in Haarlem, in een heel oud Sportfondsenbad.
Groetjes, Dickie