50% van de worsten in Thailand bevat onveiligeen nitrietgehalte, die verband houdt met kanker

BANGKOK:- De helft van de worsten die in een recente Thaise onderzoek werden bemonsterd, bevatte één onveilig niveau van nitriet, zo bracht de Voedsel- en geneesmiddelenadministratie, het FDA naar buiten.

De FDA onthulde dat 22 van de 44 bemonsterde worsten hoger dan het toegestane niveau van nitriet bevatte, een conserveermiddel dat verband houdt met darmkanker.

De FDA begon met het testen van worsten nadat het Ramathibodi Poison Center meldde dat 14 kinderen in het ziekenhuis waren opgenomen met methemoglobinemie – een bloedziekte veroorzaakt door het innemen van nitriet – na het eten van worst zonder FDA-goedkeuringsstempel.

Het bureau heeft worsten getest in acht provincies: Chiang Mai, Phetchaburi, Saraburi, Trang, Phayao, Songkhla, Nakhon Si Thammarat en Kanchanaburi.

“We hebben monsters verzameld van 102 worstmerken en hebben tot nu toe 44 merken getest”, zo vertelde de plv. secretaris-generaal van de FDA, khun Weerachai Nolwachai, gisteren tegen de Thaise pers.

“Tweeëntwintig monsters bevatten niveaus van het conserveermiddel nitriet dat de wettelijke limiet van 80 milligram per kilogram overschreed.  Ze werden allemaal verkocht zonder een FDA-goedkeuringsstempel op de verpakking en kwamen uit fabrieken die niet door de FDA zijn geregistreerd als voedselproducenten, “zei hij.

Natriumnitriet wordt gebruikt om het vlees sneller te laten rijpen en ook om het een mooie kleur te geven.  Nitriet in hoge concentraties kan echter reageren met de hemoglobine van het lichaam om methemoglobine te produceren, wat het zuurstoftransporterend vermogen van het bloed bij zuigelingen en jonge kinderen vermindert.

De FDA heeft inmiddels bij de politie klachten ingediend tegen de fabrikanten van de 22 worstmerken. Voedselfabrikanten die buitensporige hoeveelheden nitriet toevoegen, riskeren tot twee jaar gevangenisstraf, een boete van 20.000 Baht of beide”, zo luidt de Thaise voedselwet.

Khun Weerachai adviseerde de meenemen  om de FDA-stempel op worstverpakkingen te controleren, evenals etiketten met de volgende informatie: naam en locatie van de fabrikant, productiedatum, houdbaarheidsdatum, ingrediënten, levensmiddelenadditieven en nettogewicht.  “Vermijd ook het kopen van worsten die te goedkoop zijn of van onbetrouwbare winkels,” zei hij.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkokjack.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!