2023 wordt het Chinese Jaar van het Konijn: dit betekent het voor U!

NEDERLAND:- 22 januari begint er een nieuw jaar volgens de Chinese kalender, dat volledig in het teken staat van het Jaar van het Konijn. Het konijn staat het dier op de vierde plaats op de dierenriem, volgens de de legende was het Konijn trots – arrogant zelfs – op zijn snelheid.  Hij staat op de dierenriem naast de os en maakte altijd grapjes over hoe traag ow was.  

Op een dag zei de Jade-keizer dat de volgorde van de dierenriem zou worden bepaald door de volgorde waarin de dieren op zijn gezelschap aankwamen.  Het konijn vertrok bij het aanbreken van de dag.  Maar toen hij daar aankwam, waren er geen andere dieren te zien.  In de veronderstelling dat hij duidelijk de eerste zou zijn, ging hij naar de kant en deed een dutje.  Toen hij echter wakker werd, waren er al drie andere dieren gearriveerd.  Een van hen was de os waar hij altijd op had neergekeken.

Het konijn wordt ook geassocieerd met de aardse tak (地支 / dì zhī) mǎo (卯) en de uren 5-7 in de ochtend.  In termen van yin en yang (阴阳—yīn yáng), is het Konijn yin.

Konijnen zijn serieus met alles wat ze doen;  ze vragen gewoon dat anderen hen op dezelfde manier behandelen.

In de Chinese cultuur vertegenwoordigen konijnen de maan.  Sommigen zeggen dat het komt omdat de schaduwen van de maan op een konijn lijken.  Anderen zeggen dat het komt door de pure eigenschappen van het konijn.

Voor buitenstaanders kan de vriendelijkheid van het konijn ze zacht en zwak doen lijken.  In werkelijkheid verbergt de stille persoonlijkheid van het konijn hun vertrouwen en kracht.  Ze gaan gestaag op weg naar hun doel, ongeacht de negativiteit die de anderen hen geven.

Met hun goede redeneervermogen en aandacht voor detail zijn ze geweldige geleerden.  Het zijn socializers met een aantrekkelijke uitstraling.  Ze vinden het echter moeilijk om zich open te stellen voor anderen en wenden zich vaak tot escapisme.

Een eenvoudig en routineus leven is niet hun stijl.  Hoewel ze conservatief en voorzichtig zijn in hun acties, hebben ze af en toe verrassingen nodig om de boel op te fleuren.

Olleke Bolleke in Azië 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!