2 van de 3 verklaringen bij de rechtbank kunnen premier prayut tot 2025 ondersteunen 

BANGKOK:- Er wordt nog steeds gespeculeerd of de geschorste premier Prayut Chan-o-cha zijn ambtstermijn kan verlengen tot na de acht jaar die hij al heeft gediend.  Een gerechtelijk document suggereert dat zijn constitutionele acht jaar eindigen in 2025.  Het Grondwettelijk Hof onderzoekt momenteel een verzoek van Prayut zelf en documenten van twee juridische experts, waarvan de inhoud niet openbaar is gemaakt.

Er zijn verklaringen afgelegd door twee juridische experts over de kwestie van de premier, waaronder de kwestie die momenteel wordt besproken door Khun Meechai Ruchupan, die werkt aan en voorzitter is van de Handvest Opstellingscommissie.  In een verklaring die op sociale media is gepubliceerd, lijkt khun Meechai het standpunt in te nemen dat de termijn van twee jaar van Prayut pas officieel begon op 6 april 2017, toen de grondwet die momenteel in Thailand van kracht is, werd geratificeerd.

epa04253169 Thai army chief and junta head General Prayuth Chan-ocha smile as he leaves after the meeting of the 2015 national budget at the Army Club in Bangkok, Thailand, 13 June 2014. Thailand’s army chief General Prayuth Chan-ocha seized power with a coup d’etat on 22 May 2014 and placed the country under martial law. He said an interim government is expected to be formed within the next three months after he seized power on 22 May, saying the coup was necessary to restore order after more than six months of street protests resulting in terrorist attacks and a political gridlock. He vowed to appoint a prime minister once peace is restored, to enact political reforms and hold elections within about 15 months. EPA/NARONG SANGNAK

Khun Meechai heeft de berichten in de media over de inhoud van de verklaring of andere documenten die zijn vrijgegeven over de situatie van de premier zelf niet bevestigd.  Als die verklaring wordt opgenomen in zijn verklaring aan de rechtbank, zou het Prayut’s verblijf als premier tot 2025 kunnen ondersteunen.

Het Grondwettelijk Hof zal zich naar verwachting morgen over de kwestie buigen, rekening houdend met de verklaringen van Prayut en Meechai, evenals van khun Pakorn Nilprapunt, die voorheen secretaris-generaal was van de commissie die het Handvest opstelde en nu fungeert als secretaris-generaal van de Raad van Staat, die wettelijk regeert en de overheid adviseert.

Hoewel het Grondwettelijk Hof zich beraadt over het lot van Prayut sinds zijn schorsing van de post van premier op 24 augustus, is het niet raadzaam om deze week op een beslissing te wachten.  De rechters legden uit dat een beslissing pas bekend zou worden gemaakt als de rechtbank unaniem tot overeenstemming zou komen.  Als één van de rechters twijfelt of meer informatie nodig heeft, kan hij om meer bewijs vragen en een beslissing uitstellen tot een latere zitting van de rechtbank.  Een adviseur van de premier zei gisteren geen snel besluit te verwachten.

De twee mensen die het meest waarschijnlijk het ambt van premier zullen overnemen, zijn de huidige waarnemend premier Prawit Wongsuwan en vice-premier Anutin Charnvirakul, bekend om zijn uitgesproken uitspraken als minister van Volksgezondheid tijdens de Covid-19-pandemie.  Prawit zei eerder dat hij hoopte dat Prayut nog twee jaar premier zou blijven.

Khun Anutin liet weten dat de huidige regering haar normale ambtstermijn zal voortzetten tot 22 maart volgend jaar en niet wordt beïnvloed door de schorsing van Prayut.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan,i maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Thaiger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!