150 Thaise mensen uit het conflictgebied Sudan geëvacueerd

BANGKOK:- De meeste Thaise staatsburgers die in Soedan wonen, zijn gisteren met succes naar Saoedi-Arabië geëvacueerd en zullen naar verwachting later deze week naar Thailand terugkeren.

Het besluit om door te gaan met de repatriëring werd zaterdag genomen tijdens gesprekken onder leiding van de secretaris-generaal van de Nationale Veiligheidsraad, Khun Supoj Malaniyom, en werd vervolgens goedgekeurd door premier Prayut in zijn hoedanigheid van minister van Defensie.

Generaal Supoj verklaarde dat 150 van de 215 Thaise staatsburgers die naar Thailand wilden terugkeren, een busrit van 10 uur moesten maken van Khartoem naar een Soedanese haven aan de Rode Zee.  Volgens luchtmachtwoordvoerder AVM Prapas Sornchaidee was busvervoer één van de drie opties voor de evacuatie van Thaise burgers en de veiligste omdat de veiligheidssituatie rond de luchthaven van Khartoum niet kon worden gegarandeerd.

Ze werden per boot naar Jeddah, Saoedi-Arabië, gebracht en vandaar per bus naar de Saoedische hoofdstad Riyad, waar ze nu worden uitgevlogen met vliegtuigen die zijn gestuurd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de luchtmacht in samenwerking met de Saoedische autoriteiten.  De operatie zal naar verwachting binnen twee dagen worden voltooid, of wanneer geen Thaise staatsburgers meer Soedan willen verlaten, zei generaal Supoj.  Hij zei dat de raad het honorair consulaat-generaal in Soedan heeft opgedragen om Thaise onderdanen die in het land willen blijven, te behandelen.

Generaal Supoj zei dat het Administratief Centrum van de Zuidelijke Grensprovincies (SBPAC) verantwoordelijk zal zijn voor de repatriëring van de studenten, voornamelijk Thaise moslims.  SBPAC zal ook aanverwante zaken behandelen, zoals:  B. Academisch werk van studenten overdragen nadat ze naar Thailand zijn teruggekeerd, zei hij.  Khun Kanchana Patarachoke, directeur van de afdeling Informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, voegde eraan toe dat er geen informatie was over de operatie, inclusief het aantal mensen dat met succes is geëvacueerd vanwege internetproblemen. Ze zei ook dat tegen gisteren alle personen uit Soedan moeten zijn gehaald of op een veilige plek in het land moeten zijn.  

Op 15 april braken in Soedan gewelddadige botsingen uit tussen troepen die gelieerd waren aan twee generaals, namelijk legerleider Abdel Fattah al-Burhan en zijn plaatsvervanger Mohamed Hamdan Daglo, commandant van de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), die in 2021 werden gedood door een staatsgreep d’etat hadden samen de macht gegrepen.  

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kwamen bij de hevige gevechten meer dan 420 mensen om het leven en raakten meer dan 3.700 gewond.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!