🎥 | Recordaantallen bezoekers uit binnen en buitenland vieren de songkran-week in pattaya

PATTAYA:- Het traditionele Thaise nieuwjaarsfestival Songkran, het grootste en belangrijkste van de jaarlijkse Thaise festivals, wordt al eeuwenlang gevierd en is doordrenkt van traditie en cultuur.

Het woord Songkran komt uit het oude Sanskriet, een taal die duizenden jaren oud is, en betekent “binnengaan”, “binnengaan” of “doorgaan”.  Het beschrijft de maandelijkse beweging of “astrologische overgang” binnen de dierenriem van de ene sfeer naar de andere;  in april verlaat de Zon de sfeer van Ram en gaat die van Stier binnen, een periode die bekend staat als Maha Songkran of Grote Songkran.  Dit betekent het begin van het Thaise Nieuwjaar.

Het festival zou zijn oorsprong vinden in een hindoe-lentefestival dat de komst van het nieuwe oogstseizoen in het oude India markeerde.  Terwijl andere Zuidoost-Aziatische landen een soortgelijk traditioneel nieuwjaarsfestival vieren, is Songkran in Thailand het beroemdste ter wereld.  In zijn puurste vorm is Songkran een religieus festival dat geworteld is in boeddhistische en brahmaanse tradities.  Het markeert het einde van een cyclus van 12 maanden wanneer de zon april binnengaat, traditioneel een kloof creĂ«rend tussen rijstoogst en zaaien.

Songkran wordt in Thailand officieel gevierd als een driedaagse nationale feestdag van 13 tot 15 april, hoewel de festiviteiten op sommige plaatsen langer kunnen duren — tot een week — . 

Op de eerste dag van het festival, 13 april, ook wel bekend als Songkran-dag, maken mensen hun huizen en openbare plaatsen zoals tempels en scholen schoon om de tegenslagen van het afgelopen jaar kwijt te raken en ze voor te bereiden op het nieuwe jaar.  Een andere belangrijke activiteit is Song Nam Phra, een ritueel waarbij geurig water op de heilige Boeddhabeelden van een tempel wordt gegoten.  Belangrijk is dat het water (dat traditioneel wordt geparfumeerd met een parfum genaamd Nam Ob) niet op het hoofd van het beeld wordt gegoten, maar op de romp en het lichaam.

De tweede dag, 14 april, staat bekend als Wan Nao en is de dag waarop mensen eten en offergaven bereiden die de volgende dag aan de monniken en tempels worden gegeven.  Het is ook een tijd om respect te tonen aan ouderen, en jonge mensen maken rozen, jasmijn en Nam Op-geurwater klaar om de voeten van hun ouders te wassen in een ceremonie genaamd Rot Nam Dam Hua.  In ruil daarvoor geven de ouders hun kinderen hun zegen, meestal vergezeld van een krans van jasmijnbloemen.  Veel mensen bouwen ook zandstoepa’s, bekend als chedi sai, op het terrein van hun plaatselijke tempel als een soort persoonlijke pagode en een leuke manier voor het gezin om een ​​spiritueel offer te brengen.

15 april, de derde dag van Songkran, staat bekend als Wan Payawan en mensen beginnen de dag meestal met een bezoek aan hun plaatselijke tempel om voedsel en kleding aan te bieden aan de monniken, die vervolgens voor hen bidden.  Ze nemen ook deel aan andere rituelen die bedoeld zijn om geluk te brengen voor het nieuwe jaar.

En natuurlijk moet je tijdens deze feestelijke periode altijd voorzichtig zijn als je over straat loopt, aangezien mensen in deze tijd vaak minder voorzichtig zijn dan normaal.  Stap niet in de auto als gedronken hebt en als u een motorfiets gebruikt, draag dan alstublieft een helm.

In Pattaya en Jomtien begonnen de festiviteiten vroeg en gingen mensen de straat op om water op elkaar te spatten, wat de twee dagen van “Wan Lai” op dinsdag 18 april in Naklua en vandaag in hĂ©Ă©l Pattaya gevierd wordt.

De Walking Street overspoeld met toeristen die klaar waren voor wat waterpret.  De barren in Zuid-Pattaya en Jomtien zijn versierd om het Thaise Nieuwjaar te verwelkomen, en veel winkels boden promoties of activiteiten aan. 

Buiten water en het bekend witte poeder, zijn bloemenslingers zijn ook onmisbaar bij Songkran, ze geven een geurige en mooie toets aan de festiviteiten.  Drie soorten geurende bloemen worden meestal gebruikt voor deze slingers: dok mali (jasmijn), dok champhi (witte champaca) en rozen.  De Phuang Malai, of bloemenslinger, wordt vaak aan oudere familieleden gegeven om liefde en respect uit te drukken.

Songkran is een feest voor iedereen en wordt overal in Thailand gevierd en is een kans voor mensen die naar andere steden zijn verhuisd om naar huis te reizen en tijd door te brengen met hun gezin. 

Olleke Bolleke in Pattaya

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!