SATUN:- Een tot voor kort onbekend diepzeedier is ontdekt in het La-ngu-district van de provincie Satun, onthulde de spraakmakende mariene ecoloog Thon Thamrongnawasawat woensdag op zijn Facebook-pagina. Hoewel een docent aan de Visserijfaculteit van de Universiteit van Kasetsart bevestigde dat dit visdier over de hele wereld een ‘oarfish’ (riemvis) wordt genoemd en op meerdere plekken zou zijn aangetroffen, maar sommige Thaise mensen zouden verrast zijn door deze ontdekking.
Thon zei dat deze vis is gevangen door een vissersboot in de Andamanse Zee. “Thaise mensen zijn niet bekend met dit soort riemvissen omdat ze niet op diepzeevissen jagen “, zei hij.
Aangenomen wordt dat riem en maanvissen in Thailand voorkomen als gevolg van de Indische Oceaan Dipool (IOD), een onregelmatige schommeling van de temperatuur van het zeeoppervlak waarbij de westelijke Indische Oceaan afwisselend warmer en vervolgens kouder wordt dan het oostelijke deel van de oceaan.
“Riemvissen vertonen in de loop van de tijd vreemde verschijnselen, maar als we voldoende informatie hebben, kunnen we er een verklaring voor hebben”, zei hij, eraan toevoegend dat onderzoekers deze roeiriemvis hadden meegenomen voor onderzoek.
Riemvissen zijn grote, sterk langwerpige, pelagische lampriformvissen die te vinden zijn in gebieden variërend van gematigde oceaanzones tot tropische zones.
De familie bestaat uit drie soorten. De gigantische riemvis is de langste levende beenvis en kan wel 11 meter lang worden. Dit is de reden waarom dit visdier onder de Thais “nagavis” wordt genoemd.
De riemvis voedt zich met plankton, kleine garnalen en krabben. Zijn gedrag is nauwelijks te zien omdat hij 50-1.000 meter onder het wateroppervlak leeft.
Er heerst echter onder de Japanners de overtuiging dat de oarfish een boodschapper is van de zeegod om hen te waarschuwen dat er een ramp op komst is.
Olleke Bolleke in Zuid-Thailand