MAE SOT:- De militaire junta in Myanmar staat zwaar onder druk en reageert op het verlies van de belangrijke grensstad Myawaddy met zware luchtaanvallen. Onderwijl vluchten duizenden mensen naar Thailand.
In het turbulente Myanmar reageerde de militaire junta met zware luchtaanvallen op de overname van de belangrijke handelsstad Myawaddy door rebellengroepen. Sinds het weekend heeft het leger zeker 130 bommen op de stad aan de grens met Thailand laten vallen, zo melden leden van de gewapende vleugel van de KNLA (Karen National Liberation Army). Volgens onbevestigde berichten zijn minstens tien burgers om het leven gekomen.
Omdat luchtaanvallen ook afgelegen dorpen in de buurt van Myawaddy treffen, is het exacte dodental nog steeds onduidelijk, zei een 25-jarige Thaise jongeman die vluchtelingen aan Thaise kant helpt. Volgens de Thaise minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-nukara zijn sinds het weekend ongeveer 3.000 extra mensen naar de grensstad Mae Sot in het buurland gevlucht.
Myawaddy in Myanmar en Mae Sot in Thailand worden alleen gescheiden door de rivier de Moei. Een revolutionaire alliantie onder leiding van de KNLA bezette op 11 april het laatste militaire garnizoen in de stad. Sindsdien wachten enkele van de overgebleven soldaten bij een brug naar Thailand. Naar verluidt weigeren ze zich over te geven aan de rebellen.
Nieuwe klap voor de junta
Het Thaise leger staat al dagen bij Moei met talloze pantservoertuigen. Soldaten patrouilleren langs de grens en moeten de veiligheid garanderen. De militaire junta van Myanmar vindt het naar verluidt moeilijk om de troepen in Myawaddy te versterken, omdat er maar één belangrijke toegangsweg is en deze wordt gecontroleerd door rebellen. Volgens de rebellenalliantie reageren de generaals momenteel vooral met luchtaanvallen.
Voor de junta van Myanmar was het verlies van Myawaddy opnieuw een klap, nadat het eerder een stad aan de grens met China had verloren aan rebellen van het Kachin Onafhankelijkheidsleger (KIA). Myawaddy wordt beschouwd als een van de belangrijkste handelsposten tussen het voormalige Birma en Thailand.
Sinds de staatsgreep in februari 2021 is Myanmar verwikkeld in chaos en geweld. De militaire junta, die destijds premier Aung San Suu Kyi heeft afgezet, komt steeds meer onder druk te staan.
Olleke Bolleke in Noord-Thailand