Zwaarbewapende soldaten trokken de grens van Thailand over en veroorzaakte angst en verwarring

TAK:- Khun Kannavee Suebsang, parlementslid van de Fair Partij, drong er bij de regering op aan om berichten te onderzoeken dat zwaarbewapende Myanmarese soldaten de grens naar het Umphang-district in de provincie Tak waren overgestoken. Als de berichten worden bevestigd, moet de regering aan het publiek openheid van zaken geven, zo verklaarde het parlementslid.

De twee incidenten brachten het Karen Nationale Bevrijdingsleger (KNLA) ertoe Thailand te beschouwen als een bondgenoot van het leger van Myanmar, zei de wetgever van de oppositie, daarbij verwijzend naar uitwisselingen in sommige Myanmar- en Karen-media.

“Dit soort schending van de Thaise staatssoevereiniteit door bijna honderd Myanmarese soldaten is een nationale kwestie, geen grenskwestie”, zei hij. Het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken moeten de zaak onderzoeken en behandelen als een kwestie van internationale betrekkingen, zo vertelde hij.

Onder verwijzing naar informatie van activisten die in het grensgebied tussen Thailand en Myanmar werken, zei Kannavee dat tussen de 80 en 100 gewapende soldaten uit Myanmar via twee grensdorpen, Ban Le Tong Khu en Ban Mo Ta Lua Thailand binnen gekomen waren.

De soldaten sloegen hun bivak in een rijstveld op, opslechts een kilometer van de dichtstbijzijnde Thaise gemeenschap, terwijl aan de andere kant van de grens een dorp in Myanmar werd omsingeld door de gewapende Karen-guerrillastrijders. Thaise verontruste dorpelingen waarschuwden later hun dorpshoofd over de aanwezigheid van Myanmarese soldaten op Thais grondgebied, zei hij.

Een bron zei dat een task Force van het leger een team had gestuurd om te onderhandelen met de Myanmarese soldaten om het land te verlaten.

De Myanmarese soldaten bleven echter weigeren het gebied te verlaten, wat het Thaise leger ertoe aanzette een tweede keer met hen te onderhandelen waarna de Myanmarese soldaten uiteindelijk het gebied verlieten.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 
Bron: Thai PBS World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!