Zondag worden de verkiezingen in Thailand gehouden, dit is interessant om te weten!

THAILAND:- Het koninkrijk houdt op 14 mei verkiezingen na bijna tien jaar een regering die na een staatsgreep in 2014 werd geleid of gesteund door het koningsgezinde leger.

WAT WORDT ER BESLIST?
Ongeveer 52 miljoen van de 65 miljoen inwoners van Thailand mogen stemmen voor de leden van een nieuw huis van afgevaardigden met 500 zetels voor de komende vier jaar.

Kiezers hebben twee stembiljetten, één voor een vertegenwoordiger in een lokaal kiesdistrict en één voor de partij van hun voorkeur op nationaal niveau. Er zijn 400 zetels voor winnende kiesdistrictkandidaten en 100 partijzetels die worden toegewezen op basis van evenredige vertegenwoordiging.

HOE WORDT EEN LEIDER GEKOZEN?
Partijen die meer dan 25 zetels winnen, kunnen hun premierkandidaat voordragen, hoewel het waarschijnlijk is dat partijen onderling afspraken zullen maken om bepaalde kandidaten te steunen.

Die kandidaten zullen worden voorgelegd aan een stemming, waarschijnlijk in augustus, van de tweekamerwetgever, bestaande uit een nieuw verkozen lagerhuis met 500 zetels en een senaat met 250 zetels, bestaande uit leden die door een militaire junta zijn benoemd.

Om premier te worden, moet de winnende kandidaat de stemmen hebben van meer dan de helft van de gecombineerde huizen, of 375 leden.

WIE ZIJN DE BELANGRIJKSTE KANDIDATEN?
De verkiezingen zijn de laatste vlaag in een langlopende strijd tussen partijen die worden gesteund door een conservatief establishment met banden met het leger en belangrijke instellingen, en een progressieve, pro-zakelijke oppositie die kiezers uit de arbeidersklasse weet te strikken en de afgelopen twintig jaar elke verkiezing heeft gewonnen.

Pheu Thai, een partij die wordt gecontroleerd door de miljardair Shinawatra-familie, heeft een grote voorsprong in de opiniepeilingen, net als bij de vorige verkiezingen, gevolgd door een andere oppositiepartij, Move Forward, die probeert jongeren te mobiliseren.

Zij nemen het op tegen twee partijen die worden geleid door voormalige legerleiders die betrokken waren bij staatsgrepen, de zittende premier Prayuth Chan-ocha van de nieuw opgerichte United Thai Nation partij, en zijn mentor Prawit Wongsuwan van de regerende Palang Pracharat partij.

Beide partijen worden gesteund door de stedelijke middenklasse en worden geacht de belangen te vertegenwoordigen van Thailand’s nexus van oud geld aristocraten en militaire elites die lange tijd de politiek hebben beïnvloed.

Een belangrijke kanshebber is Bhumjaithai, een regionale zwaargewicht wiens zetels van doorslaggevend belang kunnen zijn voor de vorming van een regering. Het aanzien van de partij is gegroeid door haar succesvolle poging om Thailand als eerste Aziatische land de verkoop van cannabis te legaliseren.

WANNEER ZIJN DE RESULTATEN BEKEND?
Het stemmen eindigt zondag om 17 uur (Bangkok tijd) en de verkiezingscommissie zegt dat de onofficiële resultaten diezelfde avond worden bekendgemaakt. Zij streeft ernaar 95% van de stemmen of 475 van de 500 zetels binnen 60 dagen, of tegen 13 juli, te bevestigen.

De commissie en een alliantie van mediaorganisaties zullen naar verwachting in de uren na sluiting van de stembureaus updates geven over de telling van de stemmen.

WAT GEBEURT ER DAARNA?
Afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen kan het nog weken of zelfs maanden duren voordat Thailand weet hoe de volgende regering eruit zal zien.

Een absolute meerderheid of zelfs een aardverschuiving is misschien niet genoeg om een regering te vormen en waarschijnlijk zullen allianties met andere partijen nodig zijn.

De grondwet van Thailand werd in 2017 door het leger herschreven in een volgens veel deskundigen poging om de macht van partijen die de verkiezingen winnen, uit te schakelen. De grondwet schrijft een benoemde senaat voor, waarvan de meerderheid van de leden bij stemmingen de kant van de regerende, door het leger gesteunde partijen heeft gekozen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Kim Coghill
Bron: Reuters.com

Eén gedachte over “Zondag worden de verkiezingen in Thailand gehouden, dit is interessant om te weten!”

  1. Een belangrijke kanshebber is Bhumjaithai, een regionale zwaargewicht wiens zetels van doorslaggevend belang kunnen zijn voor de vorming van een regering. Het aanzien van de partij is gegroeid door haar succesvolle poging om Thailand als eerste Aziatische land de verkoop van cannabis te legaliseren.
    Beter illegaal dan legaal. Nu leeft thailand in de stank van cannabis. En geen enkele thai die wat zegt Maar let op als je een sigaret rookt dat stinkt en trekken hun neus op en ja maken van hun oren …. Wat geld allemaal doet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!