Volgens de vice premier van Thailand, Khun Wissanu Krea-ngam hoort voormalig premier Thaksin Shinawatra gewoon in de gevangenis thuis

BANGKOK:- Vicepremier Wissanu Krea-ngam heeft erop aangedrongen dat de voortvluchtige voormalige premier Thaksin Shinawatra zijn straf moet uitzitten als hij naar Thailand terugkeert. 

Wissanu, de juridische expert van de regering, reageerde op de recente tweet van Thaksin, waarin hij zei dat hij vóór 26 juli, zijn 74ste verjaardag, naar huis wilde terugkeren om voor zijn kleinkinderen te zorgen.

“Ik wil nogmaals toestemming vragen”, zo twitterde Thaksin gisteren . “Ik ben vastbesloten om in juli voor mijn verjaardag naar huis terug te keren om voor mijn kleinkinderen te zorgen. Het is bijna 17 jaar geleden dat ik gescheiden was van mijn familie. Ik ben nu oud dus maak u geen zorgen dat ik een last zal zijn voor het Pheu Thai-feest. 

Volgens khun Wissanu zijn er drie zaken waarbij Thaksin betrokken is. Het eerste type zijn zaken waarin de rechtbanken al vonnissen hebben gewezen en Thaksin niet is teruggekeerd om zijn straf te ondergaan. Het tweede type waren zaken in afwachting van rechterlijke uitspraken. De derde categorie bestond uit zaken waarin de rechtbanken al hadden geoordeeld en Thaksin niet schuldig hadden bevonden.

Khun Wissanu zei dat de autoriteiten de zaken moeten scheiden en voor elk geval de juiste juridische procedures moeten volgen. Op de vraag of Thaksin borgtocht kan aanvragen in gevallen waarin hij al tot gevangenisstraf is veroordeeld, verklaarde Wissanu dat Thaksin eerst naar de gevangenis moet, alsof hij in de rechtbank was geweest om zijn straf te horen.

Een voormalige minister van Justitie had eerder het idee geopperd dat gedetineerden hun straf op andere plaatsen dan gevangenissen konden uitzitten, maar dat was slechts een idee en er werd verder niets meegedaan, aldus Wissanu, daarbij verwijzend naar Somsak Thepsutin, die in maart aftrad als minister van Justitie om toe te treden tot de Pheu Thai feest. “De gevangenen moeten worden opgenomen in detentiecentra van de staat en kunnen niet onder huisarrest worden geplaatst”, zo vertelde Wissanu.

Toen hem werd gevraagd naar een koninklijk pardon, antwoordde hij dat er twee soorten koninklijk pardon waren: een kon worden aangevraagd door individuele veroordeelden, maar of een koninklijk pardon zou worden verleend, was een andere vraag. Een andere mogelijkheid is om bij koninklijk besluit een koninklijk pardon te verkrijgen, waarbij gevangenen minstens acht jaar of een derde van hun straf hebben uitgezeten.

Premier Prayut Chan-o-cha bagatelliseerde de recente tweet van Thaksin op dinsdag en zei dat hij die niet had gezien. “Het is aan hem en de gerechtelijke procedure”, antwoordde Prayut toen hem om commentaar werd gevraagd. Toen hem werd gevraagd of de tweet van Thaksin een signaal naar hem was om tot een deal te komen, zei Prayut: “Heeft hij een signaal door de lucht gestuurd? Ik heb geen signaal gekregen.” Op de vraag hoe hij de intenties van Thaksin beoordeelde toen hij de aankondiging enkele dagen voor de algemene verkiezingen deed en of het slechts een politieke zet was, glimlachte Prayut slechts en zei: “U stelde die vraag, dus beantwoord hem maar zelf”.

Phichai Ratnatilaka Na Bhuket, programmadirecteur voor beleid en ontwikkelingsstrategie bij het Nationaal Instituut voor Ontwikkelingsadministratie, zei dat de boodschap van Thaksin een poging was om aanhangers terug te winnen die van gedachten waren veranderd en op andere partijen hadden gestemd bij de verkiezingen van zondag. Dit kwam op een moment dat de Move Forward Party, de MFP, in populariteit groeide en Pheu Thai bedreigde.

Khun Phichai zei dat sommige aanhangers van Pheu Thai zouden kunnen besluiten om op partijen in het huidige oppositieblok te stemmen, met name de MFP, omdat die aanhangers niet zeker weten of het conflict weer zal oplaaien als Pheu Thai na de verkiezingen aan de macht komt, zei hij. 

Hij voegde eraan toe dat de boodschap van Thaksin ook zijn tegenstanders, die oorspronkelijk de voorkeur gaven aan andere partijen, zou kunnen overtuigen om hun krachten te bundelen ter ondersteuning van de United Thai Nation Partij, waarvan Prayut de premierskandidaat en hoofdstrateeg is.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!