Zijn vuurballen van Naga een natuurlijk fenomeen of één door mensen toneelstukje?

NONG KAI:- In één posting op Facebook werd de vraag gesteld of de jaarlijkse “Bung Fai Phaya Nak” (Naga-vuurballen) in Nong Khai een natuurlijk fenomeen betreft of een door de mens veroorzaakt fenomeen

De beheerder van de Facebook-pagina “PhisucnBangfiPhyanakh” (Proving Naga fireball) plaatste donderdag beelden van lichtkogels die in de lucht worden afgevuurd in het Muang-district van Bueng Kan en op vrijdag in het Rattana Wapee-district van Nong Khai.

De beheerder van de pagina, khun Somphob Khasawat, zei dat hij het evenement nu al tien jaar observeert en gelooft dat de vuurballen in feite vuurpijlen zijn van de Laotiaanse kant van de Mekong-rivier worden afgevuurd.

Hij diende daarbij bewijsmateriaal in, waaronder de lijst van 10 Laotiaanse dorpen die tegenover de districten Nong Khai en Bueng Kan liggen, foto’s en videoclips, voor verder onderzoek aan de ambassade van Laos.

Khun Somphob vertelde dat hij de legende van de mythische Naga, die wordt aanbeden door mensen die langs de oevers van de Mekong-rivier wonen, absoluut niet wilde vernietigen.

Wat betreft de mensen die in het dorp Ban Tha Muang aan de rivier in het Rattana Wapee-district van Nong Khai wonen, de Naga-vuurballen zijn echt een wonder van de natuur.

De 50-jarige khun Lamduan Senanikorn, zei dat ze sinds haar kindertijd elk jaar deze roze en rode vuurballen uit de Mekong rivier ziet opstijgen.  Ze gaf echter toe dat het aantal vuurballen recentelijk is gedaald.

Ze zei ook dat degenen die het fenomeen onderzoeken, alleen opmerkingen mogen maken als ze nauwkeurige resultaten kunnen overleggen.

Andere lokale bewoners, khun  Kularb Intharaksa, 65, en khun Pud Thongdaeng, 58, zeiden dat de beelden van zogenaamde vuurballen die op de Facebook-pagina zijn gepost, niet lijken op de beelden die ze eerder hebben gezien.

Ze zeiden dat mensen die beweerden dat de Naga-vuurballen werden veroorzaakt door tracerrondes die in de lucht waren geschoten, zelf niet bij het natuurfenomeen aanwezig waren.

Naga-vuurballen, ook bekend als Bung Fai Phaya Nak of “Mekong-lichten” en zelfs “spooklichten” zijn een fenomeen dat jaarlijks op de Mekong-rivier wordt gezien tijdens het einde van de boeddhistische vastendag eind oktober.

Gloeiende ballen, sommige ter grootte van een basketbal, stijgen blijkbaar uit het water hoog in de lucht.  Het aantal gerapporteerde vuurballen varieert van tien tot duizenden per nacht.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Noordoost Thailand
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!