Ziekenhuizen in Thailand klagen steen en been over verminderde levering van Pfizer vaccins

BANGKOK:- Verschillende ziekenhuizen klaagden gisteren over “scherpe bezuinigingen” in de toewijzing van Pfizer-vaccins als boosterdosis voor eerstelijns medisch personeel nadat het ministerie van Volksgezondheid met de uitrol was begonnen.

Dr. Chatchai Mingmalairak, directeur van het veldhospitaal van de Thammasat Universiteit, schreef op Facebook dat zijn verzoek om Pfizer-vaccins met 40% is verminderd en dat dergelijk vaccinbeheer zeer demoraliserend was.

Hij zei dat de faciliteit met 400 bedden één van de allereerste in het land was die werd opgezet om Covid19 patiënten met milde symptomen bij de eerste uitbraak te behandelen en te verzorgen.  Het bood ook vaccinatiediensten en gaf injecties aan meer dan 100.000 mensen.  De faciliteit zorgde ook voor ongeveer 1.000 Covid19 patiënten in het kader van het thuisisolatieprogramma, terwijl het hoofdziekenhuis ongeveer 100 ernstige Covid19 infecties behandelde.

Desondanks kreeg het ziekenhuis slechts 60% van de Pfizer-vaccins toegewezen waar het om vroeg als boostershots voor eerstelijns medische hulpverleners, zei hij en benadrukte dat de gevraagde doses beperkt waren tot degenen die met Covid19 patiënten in contact komen.

Dr. Chatchai vroeg om de criteria te kennen die het Ministerie van Volksgezondheid heeft gehanteerd bij de distributie van vaccins en vroeg zich af waarom het überhaupt de moeite nam om het ziekenhuis te vragen om zijn verzoek in te dienen.

Khun Apisamai Srirangson, dr assistent-woordvoerster van het administratief centrum voor de Covid19 beheersing, het CCSA, probeerde gisteren de distributie van het Pfizer-vaccin te verduidelijken en zei dat in het eerste lot ongeveer 50% -60% van de verzoeken was toegewezen.  Ze drong er echter op aan dat er meer vaccins op komst zouden zijn en dat het ministerie de capaciteit van elke vaccinatieplaats zou moeten beoordelen.  Dr. Apisamai merkte op dat niet elk ziekenhuis het Pfizer-vaccin kan toedienen, dat tijdens het transport ultrakoude opslag vereist.

In Nakhon Ratchasima zei dr. Jade Boonyawongwiroj, adjunct-directeur van het Maharat Nakhon Ratchasima-ziekenhuis, dat er slechts 15.800 Pfizer-doses waren toegewezen aan de provincie.  Hij zei dat ongeveer 100.000 medische hulpverleners zich hadden aangemeld voor het Pfizer-vaccin, terwijl zo’n 14.000 anderen hadden gekozen voor AstraZeneca als hun booster-injectie.

In het Maharat Nakhon Ratchasima-ziekenhuis had zich ongeveer 4.000 medisch personeel voor Pfizer aangemeld. In Khon Kaen zei dr. Somchai Piyawatwela, het provinciale hoofd van de volksgezondheid, dat het Khon Kaen-ziekenhuis 1.400 doses Pfizer had aangevraagd voor eerstelijns medische hulpverleners, maar slechts de helft van vaccins kreeg toegewezen. Hij drong er bij het ministerie op aan om de toewijzing van vaccins te herzien en ervoor te zorgen dat de eerstelijnswerkers werden beschermd.

Ondertussen heeft het provinciale volksgezondheidsbureau in Loei gisteren verduidelijkt dat een legersergeant die Pfizer als derde schot ontving, een verpleger was die in een ziekenhuis werkte, nadat online kritiek suggereerde dat hij de prik niet had mogen krijgen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!