Zeer weinig Thais hebben spaargeld om een ​​onverwachte situatie het hoofd te kunnen bieden

BANGKOK:- Een centje achter de hand zou een redmiddel kunnen zijn in een worstcasescenario.  Het kan zeer nuttig zijn bij onverwachte gebeurtenissen in het leven, zoals verlies van baan of inkomen, ziekte en ongeval.  Naarmate de pandemie voortschrijdt en nog gecompliceerder wordt met de nieuwe variant van Omicron, is het belangrijker dan ooit om een ​​spaarpotje te hebben om met het onbekende om te gaan.

“Onverwachte uitgaven kunnen op elk moment gebeuren.  Door wat contant geld op te slaan voor het geval dat, kunnen we financiële problemen het hoofd bieden zonder onze rijkdom op te offeren.  In de ergste dagen van de Covid-19-crisis hielp een spaarbuffer ons bijvoorbeeld om ons te beschermen tegen inkomensverlies’, zo vertelde Khu  Kamolphu Phuredithsakul, adjunct-directeur van de Microfinanciering’s zaken van de Thai Credit Retail Bank.

Maar voor veel Thais is de realiteit heel anders.  Volgens een onderzoek naar financiële geletterdheid van de Bank of Thailand (BoI) heeft een grote meerderheid van de Thais niet genoeg geld om een ​​noodsituatie gedurende meer dan drie maanden het hoofd te bieden, vooral tijdens een crisis zoals de pandemie.

Het onderzoek is in het vierde kwartaal van 2020 uitgevoerd in samenwerking met de BoI en het National Statistical Office of Thailand bij 11.901 huishoudens in het hele land volgens de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).  Het doel was om het financiële gedrag, het niveau van financiële geletterdheid en de beoordeling van de attitudes van de respondenten te onderzoeken.

Wat de besparingen op gebouwen betreft, bleek uit het onderzoek dat 38 procent genoeg spaargeld had om een ​​noodgeval te dekken gedurende meer dan drie maanden wanneer ze niet aan het werk waren.  Ongeveer 29,2 procent zei dat ze slechts genoeg geld hadden om hun uitgaven voor minder dan drie maanden te dekken, en 32,8 procent zei dat ze niet zeker wisten of ze genoeg geld hadden om hun uitgaven voor drie dekkingsmaanden te dekken.

62 procent zei dat ze onzeker waren en niet genoeg spaargeld hadden om onverwachte uitgaven te dekken.  De resultaten onderstrepen het belang van noodfondsen, zegt Nawaporn Maharagkaga, vice-gouverneur van de risicobeheergroep van BoT. Ze roept mensen op om meer te sparen en een noodfonds op te richten.

Kamolphu benadrukt echter dat het bedrag dat mensen moeten sparen in een noodfonds van persoon tot persoon verschilt, afhankelijk van factoren zoals hun uitgaven, huidige inkomen en werkstabiliteit.

Ambtenaren die meer werkzekerheid hebben, dienen uit voorzorg minimaal 3 maanden onkosten in de reserve te hebben.  Vastrentende werknemers zouden minimaal zes maanden moeten vasthouden, terwijl freelancers en handelaren nog meer zouden moeten sparen, bijvoorbeeld tot 12 maanden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thai PBS World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!