Wie betaalt uw medische zorg als u Corona krijgt in het buitenland?

NEDERLAND:- We mogen weer op vakantie, maar wat als u besmet raakt met het coronavirus in het buitenland? Worden de kosten voor een eventuele behandeling dan gedekt door uw zorgverzekeraar? En maakt het nog uit wat de kleurcode van het land is waar u bent?

Als u merkt dat je tijdens uw verblijf in het buitenland last krijgt van coronaverschijnselen, kunt u zich bij een ziekenhuis melden voor een test.. Als blijkt dat je corona hebt, moet je samen met je andere reisgenoten in quarantaine.

Kosten voor een behandeling
Maar wat als u zo ziek wordt, dat u opgenomen moet worden in het ziekenhuis? Dekt uw zorgverzekering dat dan wel? In principe wel, zegt Maaike Grevelink, woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland. “De basisverzekering die u n Nederland hebt afgesloten is wereldwijd dekkend. Het maakt voor uw  verzekeraar niet uit in welk land u gebruikmaakt van de zorg. In het basispakket zitten ook acute zorg en ziekenhuisopnames. Dus als u door het coronavirus acuut opgenomen moet worden, is dat gedekt.”

Hoeveel er wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, hangt af van hoe u verzekerd bent. “Nederlandse verzekeraars vergoeden zorg uit de basisverzekering tot het prijsniveau van de zorg in Nederland”, zegt Grevers. Dat wil zeggen dat als een ziekenhuisopname in bijvoorbeeld Italië ongeveer evenveel kost als in Nederland, deze dus vergoed wordt.

Reisverzekering
Zit u in een land waar de zorg veel duurder is in Nederland, dan komt uw reisverzekering om de hoek kijken. Zorgkosten die niet gedekt worden door uw Nederlandse zorgverzekeraar, kunt u namelijk laten dekken door uw reisverzekering. Dat is niet verplicht. Hoeveel u moet betalen, hangt er dan dus maar net vanaf of u een reisverzekering hebt en zo ja, wat voor een. Repatriëring wordt nooit gedekt in uw reisverzekering, behalve bij een medische noodsituatie.

In tegenstelling tot bij uw zorgverzekering, maakt het voor uw reisverzekering wél uit in welk land je bent. Gaat u naar een gebied waar het reisadvies geel is, dan biedt uw reisverzekering gewoon dekking. Gaat u naar een gebied met een rood of oranje reisadvies, dan kan het zijn dat uw reisverzekering niet geldt. Het kan natuurlijk ook nog dat u naar een land gaat met kleurcode geel en dat die code vervolgens verandert in oranje als u er al bent.

Dus concluderend: het basispakket van je zorgverzekering geldt ook gewoon in het buitenland. Daarin zitten acute zorg en ziekenhuisopnames, dus als u  met het coronavirus direct opgenomen moet worden zal dit gedekt worden. Maakt u extreem hoge kosten of heb u zorg nodig die niet gedekt wordt door de basisverzekering, dan bent u afhankelijk van een reisverzekering.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Redactie RTL
Bron: RTLnieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!