Wat U moet weten over de smaakverbeteraar natriumglutamaat in het voedsel in Thailand 

PATTAYA:- De Thaise keuken, wereldberoemd om zijn diversiteit en smaakintensiteit, bevat een minder bekend ingrediënt dat de laatste jaren steeds meer onderwerp van discussie is: 

Natriumglutamaat

Dit goedje, bij ons in Nederland ook bekend als ‘ve tsin’ is een smaakversterker die in veel voedingsmiddelen wordt aangetroffen om de umami – de zogenaamde vijfde smaak – naar voren te brengen.

In Thailand, waar het balanceren van smaken een kunst op zich is, wordt MSG vaak gebruikt om een ​​extra smaakdiepte aan gerechten toe te voegen.

Maar wat is natriumglutamaat precies en waarom veroorzaakt het zoveel opschudding? MSG is een zout van glutaminezuur, een aminozuur dat van nature voorkomt in veel eiwitbevattende voedingsmiddelen. De industrieel geproduceerde vorm wordt echter verkregen uit gefermenteerde suiker en in kristallijne vorm aan voedingsmiddelen toegevoegd.

Sinds de ontdekking ervan in Japan aan het begin van de 20e eeuw heeft het zijn weg gevonden naar talloze keukens en voedingsproducten over de hele wereld.

De controverse over natriumglutamaat ontstond in de jaren zestig toen de term ‘Chinees restaurantsyndroom’ werd bedacht.

Sommige mensen meldden, verhoogde hartslag, hoofdpijn, misselijkheid en andere symptomen na het eten van Chinees voedsel dat MSG bevatte.

Hoewel talrijke onderzoeken geen consistent bewijs hebben gevonden dat MSG met deze symptomen in verband brengt, blijft de stof controversieel.

In Thailand strooit men er kwistig mee.
Veel straatverkopers en chef-koks gebruiken de smaakversterker om hun gerechten lekkerder te maken. Dit kan een uitdaging zijn voor toeristen en ook voor de lokale bevolking die gevoelig is voor MSG.

Het is niet altijd duidelijk welke gerechten MSG bevatten, en vragen gaan vaak gepaard met een knikje of een glimlach zonder duidelijk antwoord.

Tegelijkertijd is het belangrijk om te benadrukken dat natriumglutamaat in gematigde hoeveelheden door de meeste mensen goed wordt verdragen. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en andere gezondheidsorganisaties hebben vastgesteld dat MSG veilig is bij normale consumptieniveaus.

De vraag die opkomt is niet noodzakelijkerwijs of natriumglutamaat per se slecht is, maar eerder hoe wij als consumenten ermee omgaan. In Thailand betekent dit, net als in veel andere landen, dat we ons bewust moeten zijn van wat er in ons voedsel zit en, indien nodig, alternatieven moeten zoeken of vragen.

Een bewust gebruik van ingrediënten zoals natriumglutamaat kan u helpen genieten van de culinaire ervaring zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over ongewenste bijwerkingen.

Olleke Bolleke in Thailand 

Eén gedachte over “Wat U moet weten over de smaakverbeteraar natriumglutamaat in het voedsel in Thailand ”

  1. ve tsin is de veroorzaker van de plasproblemen. Ga het zelf maar eens in de gaten houden. In Nederland kun je het gemakkelijk testen. Het zit nl bijv in de Knorr maaltijdpakketten. Gebruik die maar eens een, daarna de problemen met plassen.. Eet je de volgende dag boerenkoolstamp, geen problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!