BANGKOK:- Het over aanbod van reportages over het Covid19 virus, de overbelaste medische systemen en uitgebreide sociale lockdowns zou kunnen verklaren waarom veel Zuidoost-Aziatische landen in 2021 aanzienlijk minder gevallen van knokkelkoorts hebben geregistreerd dan voorgaande jaren, aldus experts.
Echter de gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) suggereren dat verschillende landen dit jaar te maken hebben met sterk verbeterde knokkelkoortssituaties, waaronder Maleisië, Thailand, Indonesië, de Filippijnen, Cambodja en Laos.
In Maleisië was het aantal zaken tot 3 juni 2021 11.100 vergeleken met 45.088 op jaarbasis, een daling van 75 procent.
In Indonesië is de daling nog dramatischer, van 64.251 naar minder dan 10.000 in een vergelijkbare periode.
De dengue-situatie in Thailand (82 procent daling), Laos (76 procent daling) en Cambodja (72 procent daling) ook verbeteringen gezien, terwijl de aantallen in de Filippijnen met meer dan de helft zijn gedaald in vergelijking met vorig jaar. Infographic dengue-gevallen in Zuidoost-Azië
Andere landen, waaronder Singapore en Vietnam, hebben volgens de WHO te maken met dengue-gevallen die vergelijkbaar zijn met de seizoensgebonden verwachtingen.
Dengue is een potentieel dodelijke ziekte die wordt verspreid door geïnfecteerde Aedes aegypti-muggen. De populaties van deze muggen nemen doorgaans snel toe in de pre-moessonperiode en het moessonseizoen, naarmate de vochtigheid, temperatuur en regenval stijgen. De alternatieve naam is “knokkelkoorts”, vanwege de bijbehorende spier- en gewrichtspijnsymptomen.
Hoewel er consensus is dat 2021 geen slecht jaar is voor knokkelkoortsinfecties in de regio, vooral in vergelijking met 2019, weerspiegelen de statistieken niet noodzakelijk de ware aard van de verspreiding van de ziekte.
Een woordvoerder van de WHO identificeerde geen duidelijk bewijs waarom dengue-gevallen afnamen, maar zei dat er verschillende mogelijke redenen kunnen zijn, waaronder meer proactieve vectorbestrijding, sterkere nationale bewakingssystemen en betere communicatie met de gemeenschap.
Ook kan de overweldigende eisen van het omgaan met de COVID-19-pandemie ertoe hebben geleid dat dengue-monitoring op sommige plaatsen tot een lagere prioriteit is gedaald, zei de woordvoerder in antwoord op de vragen van CNA.
“Helaas heeft COVID-19 in veel landen gevolgen gehad voor een reeks routinematige gezondheidsgerelateerde programma’s.
“De detectie en rapportage van dengue-gevallen wordt ook verondersteld te zijn beïnvloed door verminderde toegang tot gezondheidsfaciliteiten en een aarzeling om medische zorg te zoeken in faciliteiten vanwege bezorgdheid over mogelijke blootstelling aan COVID-19-patiënten”, voegde de woordvoerder eraan toe.
We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.
Informatie en bron
Illustraties: channelnewsasia
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost Azië
Bron: channelnewsasia