Voormalig premier van Nieuw-Zeeland prijst Thailand voor de decriminalisering van cannabis 

WELLINGTON:- Helen Clark, voormalig premier van Nieuw-Zeeland en huidig ​​lid van de Internationale Commissie tegen de doodstraf, prees Thailand voor het decriminaliseren van cannabis.  Ze drong er echter ook bij het land op aan een einde te maken aan de doodstraf, met name voor drugsgerelateerde misdrijven.

Tijdens de Harm Reduction International Conference 2023 (HR23) prees Clark Thailand als één van de landen die erin geslaagd zijn om cannabis met succes te decriminaliseren, wat volgens haar een cruciale stap is in het beëindigen van onnodige criminalisering. 

 “In Thailand zijn er gevangenissen geweest met een groot aantal mensen die zijn veroordeeld voor drugsdelicten. Volgens Helen Clark is het volstrekt onnodig en verkeerd om personen die drugs gebruiken strafbaar te stellen.  We zouden aanzienlijk besparen op het politiesysteem en het rechtssysteem als we afstappen van de criminalisering [van drugs] en een goede gezondheid bevorderen voor degenen die drugs gebruiken.”

Cannabis werd in juni vorig jaar officieel geschrapt van de categorie 5-narcoticalijst in Thailand.  Het bezit, de teelt, de distributie, de consumptie en de verkoop van al het materiaal van de cannabisplant is sindsdien gelegaliseerd, terwijl cannabisextracten en producten die meer dan 0,2% THC in gewicht bevatten, gecategoriseerd blijven als verdovende middelen.

De import en export van cannabis wordt nog steeds gereguleerd en recreatief gebruik wordt ontmoedigd maar is legaal.  Verkoop aan minderjarigen onder de 20 jaar, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven is verboden.  Cannabisrook wordt beschouwd als openbare overlast en is verboden in openbare ruimtes.

Helen Clark, die ook de huidige voorzitter is van de Global Commission on Drug Policy, sprak over strategieën voor schadebeperking, waaronder de decriminalisering van drugsgebruik en campagnes tegen de doodstraf in landen over de hele wereld.

Zuidoost-Azië staat bekend om zijn strikte aanpak van drugs.  Hoewel de decriminalisering van cannabis in Thailand als bemoedigend wordt beschouwd en Maleisië de verplichte doodstraf voor bepaalde drugs en andere misdrijven heeft afgeschaft, benadrukte Clark de noodzaak van schadebeperking in het drugsbeleid.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Nieuw-Zeeland
Bron: wochenblitz.com

Eén gedachte over “Voormalig premier van Nieuw-Zeeland prijst Thailand voor de decriminalisering van cannabis ”

  1. De dame moet maar eens rond wandelen. Je kan het niet meer doen zonder neusknijper. De thai roepen om te stoppen met roken en nu voor die stak van cannabis hoor je ze niet. Echt snugger die thai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!