Voordat uw nieuwsbeer Olleke Bolleke een weekje op vakantie gaat nog even deze wereldprimeur voor Thailand

~OP DE VALREEP~
(Op het ‘nippertje’ om een klus afronden)

PATTAYA:- Uw nieuwsbeer Olleke Bolleke in Thailand heeft besloten na ruim een anderhalf jaar aaneen stukjes te publiceren om het er een weekje van te nemen, maar voor ik heerlijk van de Thaise zon ga genieten, wil ik U nog even deelgenoot maken van een wereldprimeur.

Thaise dierenartsen hebben namelijk met succes een galsteen van een olifant verwijderd, een uniek wereldrecord voor dierenartsen.

Sai Thong, een 50-jarige vrouwtjesolifant, onderging vorige week de galsteenoperatie. De faculteit Diergeneeskunde van Kasetsart Universiteit in de provincie Nakhon Pathom hield een persconferentie om de succesvolle operatie aan te kondigen.

 “Dit is pas het tweede geval in de wereld dat een galsteen van een olifant wordt verwijderd.  De eerste keer hadden we een soortgelijke operatie uitgevoerd bij Kham Moon, een 45-jarige mannetjesolifant, ” zo verklaarde  Dr. Nikorn Thongthip, professor aan de faculteit, in het geval van Kham Moon hadden we meer dan 162 kleine galstenen verwijderd die in totaal 8 kg wogen”

Bij deze recentelijke operatie een grote galsteen verwijderde we een galsteen met een gewicht van 1,7 kg. 

Sai Thong werd op 28 maart naar de universiteit gestuurd nadat ze last had van buikpijn, verminderde eetlust en niet kon plassen.  Dierenartsen stelden vast dat ze galsteen had door het drinken van water uit een bron met een hoog kalksteengehalte.  De operatie vond plaats op 30 maart en het kostte de dierenartsen ongeveer zes uur om een ​​galsteen van 12×16 cm en 1,7 kg te verwijderen. Sai Thong wordt nog steeds nauwlettend gevolgd en zal later een intensieve revalidatie moeten ondergaan.

 “Het succes van deze operatie is niet alleen een grote stap voor de veterinaire kringen in Thailand, maar is ook een belangrijke mijlpaal in de behandeling van olifanten onder de wereldwijde dierenartsengemeenschap”, aldus professor Nikorn. 

“Veel buitenlandse instituten hebben contact met me opgenomen om een ​​boek te schrijven om de kennis over het behandelen van grote dieren met andere dierenartsen over de hele wereld. “

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!