Volgens Thaise experts zal de impact van El Niño tot een ernstige droogtecrisis in Azië leiden

ZUIDOOST-AZIË:- De wereld wordt gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een ernstige droogtecrisis veroorzaakt door de recente hittegolf die een groot deel van Azië in zijn greep heeft en de komst van El Niño, die gedurende 2-3 jaar intense droogte kan veroorzaken, zo waarschuwde de Thaise minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu, Khun Varawut Silpa -archa.

Thailand is vatbaar voor de effecten van El Niño, die volgens de voorspelling van het Departement van Meteorologie en weerexperts in juni zal beginnen. De wereld, inclusief Thailand, zal naar verwachting te maken krijgen met intense droogte als gevolg van het optreden van El Niño, wat zal leiden tot verminderde regenval tijdens het regenseizoen, of mogelijk helemaal geen regen.

El Niño is de warme fase van een cyclisch klimaatpatroon dat bekend staat als de El Niño-zuidelijke oscillatie, wanneer de temperatuur in de Stille Oceaan meer dan 0,5 graden Celsius boven normaal stijgt.

Naast de aanhoudende droogte, die naar verwachting 2-3 jaar zal duren, wordt Thailand ook geconfronteerd met een ander ongekend fenomeen, de zogenaamde “Monster Asian-hittegolf”. Deze extreme hittegolf wordt beschouwd als een ander teken van het escalerende probleem van de opwarming van de aarde dat de mensheid moet aanpakken.

Khun Varawut zei dat hittegolven vooral Europa treffen, maar tot nu toe nog niet in Azië voorkwamen. De extreme hitte van dit jaar onderstreepte de toenemende bezorgdheid over de opwarming van de aarde en heeft het nog belangrijker gemaakt om de noodzaak te erkennen om plastic afval en industriële luchtverontreinigende stoffen te verminderen. Er is echter geen snelle oplossing. Omdat we al tientallen jaren bezig zijn het milieu aan te tasten, zullen er vele jaren van intensieve inspanningen nodig zijn om het probleem van de opwarming van de aarde aan te pakken.

Het probleem van de Monster Asian Heatwave kan worden toegeschreven aan de overgang naar de El Niño-fase, die veranderingen in de warmwaterstroom met zich meebrengt. Naarmate de wereldwijde temperaturen stijgen, zullen temperatuurveranderingen minder uitgesproken zijn, wat leidt tot intensere hittegolven. Overal waar de temperatuur stijgt, zullen ernstige droogtecondities optreden, wat resulteert in nog hogere temperaturen, zei Varawut.

“Voorbereidingen om de komende 2-3 jaar met de ernstige droogtecrisis om te gaan, zijn urgent”, benadrukte Varawut. In het verleden heeft Bangkok te maken gehad met overstromingen en een stijgende zeespiegel als gevolg van het smelten van de poolijskappen. Als de situatie verder verslechtert dan het huidige niveau, zal het El Niño-probleem de komende 2-3 jaar nog ernstiger worden. Er moeten nu maatregelen worden genomen om het hoofd te bieden aan toekomstige overstromingen en voldoende ondersteuning te bieden voor het El Niño-fenomeen, dat sterker zal worden. Thailand moet voorbereid zijn om de hittegolftrend en het ernstige droogterisico aan te pakken.

Oplossingen voor dit probleem zijn onder meer het bouwen van meer reservoirs en het uitbreiden van de waterwegen om regenval tijdens dit regenseizoen op te vangen. Het droge seizoen volgend jaar zal naar verwachting strenger zijn dan voorgaande jaren. Hoewel het droge seizoen van dit jaar een punt van zorg is, voegde Varawut eraan toe, zijn er nog steeds voldoende waterreserves in de dammen. De verwachting is echter dat de situatie volgend jaar en in 2025 zal verslechteren. Daarom zijn voldoende wateropslagfaciliteiten en een efficiënt irrigatiesysteem voor landbouwgrond essentiële voorbereidingen.

“De natuur begint ons te straffen door droogtes en hittegolven. Naast de stijgende landtemperatuur is de impact ook voelbaar in de stijgende zeetemperatuur en het complexere milieusysteem. Zelfs een paar graden stijging van de temperatuur van het zeewater heeft al geleid tot verbleking van koralen”, legt Varawut uit.

“Of het probleem van de klimaatverandering zal leiden tot de ineenstorting van onze wereld, hangt nog steeds in de lucht. We zijn misschien nog niet in dat stadium, maar als we geen haast maken met de inspanningen om dit probleem serieus aan te pakken, kunnen we geconfronteerd worden met een verlies aan biodiversiteit’, aldus Varawut.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost-Azië 
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!