Volgens premier Prayut ligt Amnesty International Thailand onder een vergrootglas

BANGKOK:- De autoriteiten van Thailand zijn aan het onderzoeken of Amnesty International de wet heeft overtreden, zo liet premier Prayut Chan-o-cha dit weekend laten weten nadat ultraroyalisten hadden opgeroepen tot uitzetting van de mensenrechtengroep wegens steun aan activisten die worden vervolgd.

Een royalistische groepering presenteerde vorige week een brief aan de regering waarin stond dat de campagnes van Amnesty om een ​​einde te maken aan de strafrechtelijke vervolging tegen demonstranten die hervorming van de monarchie eisten, de nationale veiligheid hadden ondermijnd.

Meer dan 1.600 activisten worden nu beschuldigd van veiligheidsgerelateerde acties, waaronder ten minste 160 mensen die zijn aangeklaagd op grond van sectie 112, de koninklijke lasterwet, waarop een mogelijke gevangenisstraf van maximaal 15 jaar staat.

Toen premier tijdens een persconferentie werd gevraagd naar het verzoek van de royalisten, zei premier Prayuth: “We controleren op eventuele overtredingen van de wet, en dit betreft de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken.”

 “Als er iets mis is, zal de vergunning van Amnesty’s Thailand worden ingetrokken, zo”, voegde hij eraan toe.

Door jongeren geleide protesten die vorig jaar begonnen, hebben tientallen jaren van taboes uitgedaagd tegen elke kritiek op de monarchie.  Het Grondwettelijk Hof oordeelde op 10 november dat de acties van drie protestleiders neerkwamen op een poging om de regering omver te werpen en beval dat al deze activiteiten moesten worden gestaakt.

Amnesty Thailand schreef in een verklaring dat het al tientallen jaren in Thailand is en zal blijven werken om staten, bedrijven en anderen vast te houden en te controleren op mensenrechtenschendingen onder internationaal recht.

“We zullen dit onafhankelijk en onpartijdig blijven doen op basis van feiten”, zegt Amnesty, een van de mensenrechtenorganisaties die hardop hebben gereageerd op de vervolging van politieke activisten door de Thaise regering.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!