Volgens het departement Medische Wetenschappen zijn de Covid19 RT-PCR-testen niet meer nodig.

BANGKOK:- Het departement Medische Wetenschappen maakte bekend dat patiënten die een positieve ATK test hebben niet meer een RT-PCR-test hoeven te ondergaan, omdat die duur is en langer duurt.

Khun Suphakit Sirilak, de directeur-generaal van de departement , zei dat de Covid19 situatie is veranderd en dat de testtechnologie ook is verbeterd.

Daarom heeft de afdeling nieuwe richtlijnen voor Covid19 testen uitgevaardigd:

  • Er moeten geschikte monsters worden genomen voor zowel RNA- (RT-PCR) als ATK-tests.  Voor ATK-tests moeten monsters worden verzameld via een nasofaryngeaal uitstrijkje of speeksel.  Voor ATK-tests in ziekenhuizen moeten monsters worden verzameld via nasofaryngeale uitstrijkjes, terwijl neusuitstrijkjes of speeksel thuis kunnen worden gebruikt voor ATK-testen.

Suphakit adviseerde dat speeksel onmiddellijk na afnemen  diep in de keel moet worden opgevangen.  Het monster moet worden genomen voordat de tanden worden gepoetst of een mondspoeling wordt gebruikt.  Als het op andere tijdstippen van de dag wordt ingenomen, moet de patiënt gedurende ten minste een uur eten of drinken vermijden.

Hij zei ook dat harde wattenstaafjes niet bij kinderen mogen worden gebruikt en raadde in plaats daarvan aan om speeksel te verzamelen.

  • Voor RNA-tests was het initiële criterium dat het minstens <1.000 kopieën/ml van meer dan één gen van het virus of een gen op meer dan één positie moest detecteren.

 Aanvankelijk werd alleen de RT-PCR-test (polymerase chain reaction) geaccepteerd, maar nu zijn er ook RT-LAMP- en CRISPR-technologieën.  Deze nieuwe tests zijn sneller, maar hebben nog steeds de goedkeuring van de Food and Drug Administration nodig.

  • Patiënten met milde of geen symptomen die positief zijn getest via ATK-tests, moeten thuis of in de gemeenschap worden geïsoleerd of poliklinisch worden behandeld.  Als ze ernstige symptomen krijgen, kunnen ze een RT-PCR-test ondergaan voordat ze in het ziekenhuis worden behandeld.

 Testen ze met ATK negatief, dan hoeven ze niet in quarantaine.  Ze krijgen echter het advies om over drie dagen opnieuw te testen of als ze symptomen krijgen.

  •  RT-PCR-tests zullen worden gebruikt bij internationale controlepunten, hoewel ATK-tests op basis van machines of snellere RNA-tests waarbij grote batches worden gebruikt, ook acceptabel zijn.

Suphakit zei dat mensen na een ATK-test geen RT-PCR-test hoeven te ondergaan omdat de Omicron-variant niet ernstig is.  Patiënten met chronische ziekten die mogelijk risico lopen, moeten echter een arts raadplegen en een RT-PCR-test ondergaan voor behandeling in het ziekenhuis.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!