Volgens een nieuwe ministeriële richtlijn mogen scholen in Thailand zwangere leerlingen niet méér overplaatsen

THAILAND:- Scholen en instellingen voor hoger onderwijs mogen niet langer een juridische maas in de wet gebruiken om zwangere studenten tegen hun wil over te plaatsen. Dit dankzij een nieuwe ministeriële richtlijn van het ministerie van Onderwijs en Hoger Onderwijs, Wetenschap, Onderzoek en Innovatie gezamenlijk.  

De richtlijn is afgelopen vrijdag in de Thaise Staatscourant gepubliceerd:

Beide ministers gebruikten hun bevoegdheid onder de wet van 2016 ter voorkoming en oplossing van zwangerschap bij adolescenten.

De nieuwste richtlijn is een herziening van de richtlijn uit 2018, die onderwijsinstellingen verbood zwangere studenten uit te zetten.  De vorige richtlijn stond echter toe dat zwangere studenten werden overgeplaatst naar andere scholen of hogescholen, wat later werd gebruikt als een juridische maas in de wet.

In de herziene richtlijn kunnen onderwijsinstellingen een zwangere student niet overplaatsen tenzij de aanstaande moeder dat zelf wenst. De ministeriële richtlijn regelt basis- en middelbare scholen, instellingen voor beroepsonderwijs en instellingen voor hoger onderwijs.

Naast het verbieden van het ontslaan van zwangere studenten, vereist het ook dat onderwijsinstellingen een systeem bedenken om voor de jonge aanstaande moeders te zorgen, zodat ze hun studie kunnen voortzetten.

De scholen zijn ook verplicht om moederschapsverlof toe te kennen aan jonge moeders en hun lesrooster dienovereenkomstig aan te passen.

Uit gegevens van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties blijkt dat de tienerzwangerschappen in Thailand tussen 2002 en 2014 gestaag zijn gestegen. In 2002 waren 32 van elke 1000 meisjes onder de 19 jaar minstens één keer zwanger.  In 2014 is dit aantal gestegen tot 53.

Volgens het Bureau voor reproductieve gezondheid is het aantal kinderen van vrouwen van 15-19 jaar gedaald tot 28 per 1.000 mensen in 2020, tegen 31 in 2019. Het aantal zwangere tieners is echter gestegen tot 47 per 1.000 in 2021  .

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!